Маргарита Попова: Президентът е длъжен да подпише указа на Гешев до 15 дни

0
Няма друга държава, в която процедурата за избор на главен прокурор да е толкова продължителна и интензивна
Няма друга държава, в която процедурата за избор на главен прокурор да е толкова продължителна и интензивна Снимка: БГНЕС / Архив

Днес ми беше тъжно да гледам нажежената обстановка във ВСС, сякаш гледах парламента, изтъква вицепрезидентът (2012 - 2017 г.)

20 души от общо 24 е солидна подкрепа за новия прокурор. Мнозинството си е мнозинство.

С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" Маргарита Попова, прокурор, вицепрезидент (2012 - 2017 г.) и бивш министър на правосъдието.

"Не очаквам българският президент да бави подписването на указа за назначаване на главен прокурор. В Конституцията са описани 14-те му правомощия. Става ясно, че те са ясни – процедира по само един начин. Указът за назначаване не са изброени в главата "Президент". Неговото правомощие за комуникация е 129, ал. 2, те са поместени в главата "Съдебна власт". То е много по-различно от тези, които са поместени в обвързана компетентност", коментира тя.

"Мнението ми е, че президентът, посъветван законосъобразно от неговите секретари и юридически сътрудници, до 15 дни ще подпише указа, защото няма друга възможност. Когато предложението му бъде изпратено, той е длъжен да подпише указа. Срокът за произнасяне е 7 или 15 дни", каза Попова.

"Всичко е казано в Конституцията, само трябва да умееш да четеш. Той не може да пита по въпроси, касаещи организацията и работата на ВСС. Да не му възлагаме задачи, които Конституцията не му е възложила. Българският президент е длъжен да подпише указа, без значение дали на някого не му харесва. Максималният срок е 15 дни", обясни тя.

"Ако президентът не си изпълни задълженията следва взаимоотношения между конституционния съд и него. Трябва да има стабилност, уважение и взаимодействие между институциите. Ако президентът иска да поправи конституционни разпоредби, може да го направи. Ако съумее да събере всички политически сили под покрива на президентската институция, процедурата е ясна", заяви Попова.

"Няма друга държава, в която процедурата за избор на главен прокурор да е толкова продължителна и интензивна. Днес ми беше тъжно да гледам нажежената обстановка във ВСС, сякаш гледах парламента", допълни Маргарита Попова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари