Максимум по три прасета в задния двор

0
Не може всяко лично стопанство да е станало и стопанство с развъдна дейност. Това чувствително качва епизоотичния риск, така че трябва всички да спазват правилата, коментира министър Танева
Не може всяко лично стопанство да е станало и стопанство с развъдна дейност. Това чувствително качва епизоотичния риск, така че трябва всички да спазват правилата, коментира министър Танева Снимка: БТА

Максималният брой на домашните свине, отглеждани за угояване, ще бъде намален от пет на три.

Това предвиждат част от мерките за биосигурност, които се очаква да бъдат приложени у нас заради разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС). Промените в нормативната уредба се очаква да станат факт до края на годината, информира в кулоарите на Народното събрание министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която участва в редовния парламентарен контрол.

"Не може всяко лично стопанство да е станало и стопанство с развъдна дейност. Това чувствително качва епизоотичния риск, така че трябва всички да спазват правилата", коментира министърът.

Танева поясни, че до края на месеца трябва да приключи дебатът за новите мерки за биосигурност. "За нас е важно и в трите вида стопанства да има съответните нива на биосигурност, така че епизоотичният риск да е минимален", коментира тя.

Танева обясни, че целта е следващата година всяка домашна свиня да е в мерки за биосигурност. Тя отчете, че се наблюдава драстично намаление на активните огнища, благодарение на мерките по депопулация на огнищата на АЧС. Министърът информира, че в понеделник очаква да приключи работата по огнището в Голямо Враново, където на унищожаване подлежат 1000 свине майки и 3 600 подрастващи. "Информирали са ни, че в понеделник следва да приключат", каза тя. По думите й пикът на заболяването е летният сезон и целта е следващият летен сезон да бъде посрещнат със значителна депопулация на резервоара на АЧС - дивата свиня и обхванати в мерки за биосигурност домашни свине.Към днешна дата регистрираните огнища с африканска чума по свинете в цялата страна са общо 35. Засегнати от всички тези огнища са общо 12 области на страната. От тях тип "домашна свиня" са 33, а при тип "източнобалканска свиня" огнищата са две, открити преди седмица в Шуменска област .

От 33 -те огнища "домашна свиня" - в индустриални ферми са 7, във фамилните - 3 и в лични стопанства - 23. Общият брой на засегнатите животни е 131 961 свине, от които 161 източнобалкански.

Към момента единственото огнище, на което унищожаването продължава, е Голямо враново, в което остават още 1000 свине - майки, 3600 броя подрастващи. По думите на министъра е планувано в понеделник там огнището да бъде приключено.

От 22 дни няма регистрирано огнище с африканска чума по свинете, посочи още земеделският министър. За последните 40 дни, от 1 август насам има регистрирано само едно огнище при домашна свиня и две при източнобалканската. Танева каза, че интензитета на огнищата е бил през юни и причина за намаляването са мерките, които правителството е предприело, макар и те да са били изключително тежки и непопулярни.

Случаите на африканска чума при дивите свине са 59, засегнати са общо 80 броя животни, в 18 области на страната. Определени са 43 инфектирани зони с различен режим на забранителни дейности.

В последния месец най-висок интензитет на зараза е бил при дивите прасета.

За стопаните, които се включиха в борбата със заразата и доброволно умъртвиха животните си в нерегистрираните обекти правителството е започнало изплащането на помощи. Към днешна дата 7430 са подадените заявления в 90 общини и 562 места и те ще получат обезщетения на обща стойност 2 229 000 лева. Това подпомагане ще продължи, посочи министър Танева по определен график и подадени заявления до БАБХ. С две постановления правителството е отпуснало до сега 28 млн. лева и през юли малко под 4 млн. лева. МЗХГ отделно от това е осигурило графика за изплащането на обезщетенията на хората с унищожени животни в личните стопанства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари