Макрон избра Елизабет Борн за премиер на Франция

0

За първи път от 30 години насам премиерския пост ще се заеме от жена

Френският президент Еманюел Макрон избра Елизабет Борн за премиер на Франция.

Това е първата жена, ръководител на френското правителство от 30 години насам

Това пише Франс прес, като се позова на съобщение на френското президентство, предаде БТА.

Борн ще наследи на поста досегашния премиер Жан Кастекс, който по-рано днес подаде оставка.

Досега Франция е имала само една жена за премиер. Това беше Едит Кресон, заемала поста от 1991 г. до 1992 г. при президента социалист Франсоа Митеран.

Борн досега беше министър на труда, заетостта и икономическата интеграция, а преди това бе министър на екологичния преход и на транспорта в правителството на Макрон. Миналия месец изданието "Политико" написа, че изборът на Макрон за нов премиер между впрочем ще се гледа под лупа във Франция, а също и в цяла Европа. Защото този премиер може да бъде приемник на Макрон след края на петгодишния му мандат.

Елизабет Борн е родена на 18 април 1961 г. в Париж. Тя е инженер, завършила престижното Национално инженерно училище и престижния Политехнически институт.

Борн се дефинира като представителка на левицата и защитничка на социалната справедливост и равните възможности.

За Елизабет Борн се знае, че е ремонтиран специалист по техническите въпроси и лоялен съюзник на Макрон. Тя е част от лявото крило в партията на Макрон. Това е предимство за него в момент, в който той планира нови социални реформи, като се почне от увеличаване на възрастта за пенсиониране, което не се нрави на французите.

Борн бе назначена за министър на труда през юли 2020 г. в разгара на COVID кризата. Тя именно трябваше да направлява няколко деликатни реформи, сред които реформата на помощите за безработица, критикувана от синдикатите, влязла изцяло в сила през декември.

В актива на Борн е и така нареченият план "един младеж, едно решение", представен през юли 2020 г. Той предвижда огромно финансиране на професионалната подготовка на младите.

Борн е дискретно присъствие в кабинета на Макрон и според запознати тя познава много добре всички досиета, които досега са ѝ били поверени.

По време на COVID кризата обаче Борн наруши обичайната си дискретност и се появяваше често в медиите, за да защити програмата за частична безработица.

През март 2021 г. Борн се зарази с Ковид-19 и дори прекара няколко дни в болница. После сподели, че това е било едно плашещо преживяване и че е трябвало да получава кислород.

Като министър на транспорта тя трябваше да направлява деликатната реформа на държавните железници. После бе назначена за министър на екологията, за да замени титуляра на поста, принуден да подаде оставка заради медийни разкрития за охолен начин на живот.

През 2014 г. Борн е била директорка на кабинета на министъра на околната среда по онова време, социалистката и бивша кандидатка за президент Сеголен Роаял.

През 2015 г. Борн е назначена за президент на транспортната компания, отговаряща за столицата Париж, включително за натовареното парижко метро, както и за целия столичен регион Ил Дьо Франс.

Тя е работила и в кметството на Париж като директорка на отдела по урбанизации, а през 2007 г. е отговаряла за концесиите в строителната и инженерната компания Ейфаж (Eiffage).

Борн е много дискретна относно личния си живот. Тя е изгубила баща си, когато е била много млада и майка ѝ е била без доходи. Тогава Борн открила в математиката нещо успокояващо и рационално и това е проправило и пътя към кариерата ѝ на инженер и политик, а сега и на премиер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари