Макет на замъка в Червен от бъркалки за кафе

7
Николай подари творението си на музея в Русе
Николай подари творението си на музея в Русе Видео: БНТ

Русенец направи уникален макет на замъка от средновековния град - крепост Червен от дървени бъркалки за кафе и го дари на музея.

Николай Николов го е изработвал почти една година, предава БНТ. През 2018-та се навършиха 630 години от превземането на крепостта от Али паша при турското нашествие.

За изработката на замъка Николай Николов използвал около 2 500 дървени бъркалки с дължина 11 см. Всяка от тях рязал на по 1 см, за да пресъздаде усещане за каменна стена, съединявал ги с лепило и ги шлайфал. Макетът е в мащаб 1:100.

Николай Николов: По камъните нагоре вдигам, съобразявам се с височината как може да изглежда един стил през средновековието.

След поредица археологически разкопки , в средновековната крепост Червен туристите могат да видят руини на някогашните сгради и църкви. За да покаже на посетителите как е изглеждал целият замък, Николай Николов е потърсил съдействие от археолозите.

Николай Николов: Подариха ми книга на Червен с план с точните размери на цитаделата и от там ми беше по-лесно да правя възстановки.

В момента в Русенския исторически музей има макет само на една от църквите, която се намира близо до замъка.

Светлана Великова - археолог в Исторически музей-Русе: Макет с подобен мащаб и с подобни размери все още няма и заради това нашите адмирации са за г-н Николов и неговото дело.
Николай Николов: Реших да го направя, да го покажа на хората, да знаят и да помнят.

Николай Николов се е заел да изработи макет на цялата крепост. Вече почти е завършил крепостната стена, остават му 5 църкви и над петдесет жилищни постройки. Надява се в края на следващата година целият средновековен град Червен да е готов.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари