Любослав Костов: В над 90% от проверените търговски обекти се оказва, че има спекула

1
Инфлацията не се „помпа” от потреблението. Ако някой ви каже да не купувате хляб или сирене, защото така помпате инфлацията - това не е вярно, обясни главният икономист в КНСБ
Инфлацията не се „помпа” от потреблението. Ако някой ви каже да не купувате хляб или сирене, защото така помпате инфлацията - това не е вярно, обясни главният икономист в КНСБ Видео: NOVA

Пазарната икономика е поставена под въпрос, смята главният икономист в КНСБ

Случващото се показва, че пазарната икономика е поставена под въпрос от гледна точка на ценообразуването на крайната цена. Това коментира в ефира на NOVA главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

Идеята на регулаторните органи е да изсветлят цялото ценообразуване по веригата. Когато видим каква е надценката - сами да преценим дали има спекула. Ако има такава, КЗК, КЗП, БАБХ, НАП и всички други трябва са си влязат в правомощията”, е мнението му.

Според Костов инфлацията е била рекордно висока през цялата изминала година. „Малката потребителска кошница поскъпна с 20-30%, отделни стоки минаха 50%”, уточни икономистът. И заключи: „Българинът масово загуби реална покупателна способност”.

Той посочи, че инфлацията не се „помпа” от потреблението. „Ако някой ви каже да не купувате хляб или сирене, защото така помпате инфлацията - това не е вярно. Инфлацията е резултат от спекула, от това, че нямаме кабинет, от закъснели действия и от външни фактори”, обясни Костов.

По думите му категорично на много места има спекула. „За първите пет дни проверки - в над 90% от проверените търговски обекти се оказва, че е налице спекула. Следващите седмици очаквам още по-интересни данни и инфлацията да започне да намалява”, допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Българин
    Еи като открих те че има спекулации кво направихте докато не се изкорени комунизма в България така ще е
  • 2
    3
    Справедлив
    С пазарна икономика управляващите минават между капките и имат своите оправдания за състоянието на държавата. Тяхната цел не е ръководството на държавата а присвояване на благата. При плановата и регулирана икономика и строга бдителност на народа това няма да е възможно.
  • 8
    2
    плюс-минус
    След като години наред ни одираха по три кожи, най-после се сетиха!
  • 7
    1
    Тери
    Е, и какво от това, не разбрахте ли ,че само с констатации и анализи празни , не става, само разтрел и смърт на всички корумпирани, това е истината, другото е бла,бла по булгаристански....
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари