Любомир Дацов: Много малко български политици се оказват в "Досиетата Пандора"

1
"Защото всички, които са в тези досиета, са каймакът на финансовия и политически живот и управляват страшно много пари", коментира финансистът
"Защото всички, които са в тези досиета, са каймакът на финансовия и политически живот и управляват страшно много пари", коментира финансистът Снимка: БГНЕС

"Много малко български политици се оказват в "Досиетата Пандора", което означава, че имаме относително не толкова богати хора

"Защото всички, които са в тези досиета, са каймакът на финансовия и политически живот и управляват страшно много пари. В България, не защото много хора са коректни и спазват законите, а просто са в малък размер и бизнесът, и политиката". Това коментира пред БНР финансистът Любомир Дацов.

Според Дацов за българите офшорните зони не се използват точно за криене на данъци, а заради недоверие в държавата и властите за тяхната безпристрастност за правене на бизнес:

"При 10% плосък данък изчезва причината да отваряш сметка в офшорна зона, за да переш пари. ... Искането да останеш анонимен в притежаването на едно или друго нещо или да не бъдеш изложен на удара на властта - това е основната причина да се случва това нещо".

По думите на финансиста, за да отидат парите в офшорна зона, те трябва да минат през националните администрации, т.е. да има компания, която да е спечелила тези пари някъде, и след това законодателството да е позволило те да бъдат трансферирани там:

"Офшорните зони не са средище на мръсни пари, а средище на законно спечелени пари, но пребивават там заради избягване на големи данъци. Това е много естествено - да искаш да плащаш по-малко данъци и да оптимизираш собствената си печалба. Спомнете си Андрешко какво е правил".

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари