Лукът е лек за всичко

0
Д-р Светослав Ханджиев разказа за лечебните свойства на даровете от природата
Д-р Светослав Ханджиев разказа за лечебните свойства на даровете от природата

Д-р Светослав Ханджиев разказа за лечебните свойства на даровете от природата

Всички плодове и зеленчуци са полезни, но има някои, които природата е направила толкова силни, че имат въздействие като лекарство. Чистят организма от бацили и ако човек редовно ги хапва и има по-силна имунна система, може да се размине с върлуващите през зимата грипове. За тези дарове от природата разказва диетологът и липидолог доц. д-р Светослав Ханджиев.

доц. д-р Светослав Ханджиев

Той е председател на Сдружението за здравословно хранене, споделиха от Mila.bg.

Доц. Ханджиев, има ли храни, които могат да заместят антибиотиците?

Когато е необходим приемът на антибиотик, няма друга алтернатива. Престъпление е ако сме с бронхопневмония да се лекуваме с лук. В този случай антибиотикът не само ще ни лекува, но ще ни излекува от болестта. Но в навечерието на грипна епидемия не е лошо да усилим съпротивителните си сили със зелени антибиотици. Това са и традициите на нашето хранене от столетия. Интересен факт е, че в началото на XIII век, когато Боянският майстор е изографисал Тайната вечеря в Боянската черква, пред всеки един от 13-те апостоли е поставил по една глава лук и няколко скилидки чесън. Още от тогава е била известна лечебната сила на тези зелени антибиотици.

Зеленият или старият чесън е по-полезен?

Чесънът произхожда от Средна Азия и е храна и лечебно средство от дълбока древност. В средните векове са го използвали като предпазно средство от коремен тиф и холера. е по-богат на витамините В1, В2 и РР. Той съдържа натрий, калций, магнезий, фосфор и желязо. Скилидките изобилстват от азотни вещества и имат витамин С, който е известен антиоксидант и е от най-важните за увеличаване съпротивителните сили на организма. В 100 г чесън се съдържат 157 мл етерични масла, а миризмата се дължи на сярното съединение диалилсулфид, който пази от различни инфекции. Зеленият чесън е много по-щедър доставчик на витамини. Той съдържа голямо количество провитамин А, витамин С. Комбинацията между витамини и микроелементи, соли, органични киселини, обуславя силното му лечителско действие. И не можем да си представим без този дар от природата някои традиционни ястия като пача, таратор, шкембе чорба и леща. В медицината приложение има и чесновата тинктура – накиснат чесън в спирт или ракия. Известно е, че чесънът намалява кръвното налягане и затова се използва при лечение на хипертония. А също и на някои бъбречни заболявания. Но не бива да се яде със сол, особено при тези здравословни проблеми.

Чесънът има ли вреден ефект върху организма?

Той дразни стомашната лигавица. Повишава продукцията на солна киселина и пепсин и увеличава апетита. Не се препоръчва при хроничен гастрит и при язва.

За да се предпазим от грип по колко скилидки да ядем вечер?

Няма значение по колко, но е важно да не се консумират на гладно, а с някакво ястие. През пролетта, когато започва пролетната умора, пресният чесън играе важна роля за подсилване на организма с неговото съдържание на витамин С.

А лукът колко е важен?

Той е братовчедът на чесъна. Неговата родина е Югоизточна Азия. За храна се използват зелените му листа, както и луковицата. Съдържа етерични масла и фитонциди, които действат противомикробно. Има руска поговорка, която казва: „Лукът е лек за всичко”. Във Франция пък лучената супа е едно от най-разпространените ястия и средство за справяне с редица заболявания. В нашата кухня правим баница с лук, лучник характерен за Тетевенско, агнешки книжен кебап, попска яхния, каварма, рибник, картофена салата. Лукът влияе благоприятно върху храносмилането като предизвиква обилно отделяне на стомашен сок. Така хранителните продукти се смилат и усвояват по-добре. В зеления лук има витамин С, калий, магнезий, фосфор, каротин, В1, В2, РР. В последно време се доказа, че лукът има благоприятно действие при състояния свързани с повишен холестерол, който пък води до ранна атеросклероза и различни сърдечносъдови заболявания.

Лютите чушки също ли са антибиотик?

Те съдържат полезното вещество капсаицин, което се използва за загряване, прави човек по-здрав физически, а го вталява. Тя има противомикробно действие и увеличава съпротивителните сили на организма. Но хората със стомашни заболявания трябва да внимават с лютото. Счита се, че около милион и половина българи страдат от някаква форма на гастрит. Лютивото увеличава апетита и затова не се препоръчва на хора с повече килограми.

Много полезна и съдържаща антиоксиданти е лютеницата. В нея има червени чушки, камби, домати, може и люта чушка да има в нея. А доматът съдържа веществото ликопен, което предпазва от атеросклероза и рак.

Ще прибавим ли праза в кошницата с антибиотични храни?

Той е беден на калории и затова успешно влиза в различни диети. В древен Рим са го използвали и като лечебно средство. Днес се препоръчва при повишено кръвно, сърдечносъдови проблеми, бъбречни заболявания. Има и диуретичен ефект.

Медът има ли антибиотично действие? Той се използва при лечение на рани.

Преди всичко искам да подчертая ролята на пчелния клей или прополисовата тинктура за увеличаване съпротивителните сили на организма. Наши проучвания на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания показва, че пчелният клей освен общоукрепващ ефект има и благоприятен ефект върху стомашната лигавица, влияе върху намаляване на апетита и има предпазен ефект от затлъстяване.

А доколко е важен джинджифилът?

И с него трябва да се внимава, защото дразни стомаха. В миналото българинът е закусвал с тархана, в която има джинджифил и индийско орехче.

Вярно ли е, че чаша пресен зелев сок или зелева чорба съдържа 75% от необходимото количество витамин С за организма?

Преди около 200 години моряците измирали от скорбут поради липса на витамин С и мореплавателят Джеймс Кук дал команда на неговите кораби винаги да има каци с кисело зеле. И моряците му не боледували от скорбут. Освен зелето, ние диетолозите препоръчваме всички плодове и зеленчуци като източник на витамин С. Билките мента, босилек, розмарин също могат да се нарекат антибиотик, но не бива да се разчита само на тях. Трябва да се храним разнообразно, пълноценно, да приемаме белтъчини от млечен произход, месо и разнообразни зеленчуци и плодове. И както казваме ние диетолозите: „Закусвай като крал, обядвай като богаташ и вечеряй като бедняк!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари