Лукашенко встъпи в длъжност на тайна церемония

0
Новината бе приета гневно от Кооординациония съвет на опозицията за предаване на властта
Новината бе приета гневно от Кооординациония съвет на опозицията за предаване на властта Снимка: БГНЕС

Александър Лукашенко започна новия си мандат като президент на Беларус с тайна церемония въпреки продължаващите над месец протести срещу властта му, съобщават руски и беларуски медии, цитирани от Дневник

Датата на церемонията е държана в тайна до последно, броят на гостите е ограничен, а кортежът на Лукашенко е преминал през Минск при засилени мерки за сигурност. Присъствали са едва няколкостотин гости, а според сайта Tut.by за плановете за събитието не са знаели дори някои от министрите. Събитието дори не е излъчвано по телевизията - "Медуза" пише, че по това време в програмата е имало сериали.

Информация в каналите на мрежата Nexta в "Телеграм" тази седмица обаче сочеше, че има три възможни дати - 23, 27 или 28 септември. Крайният срок по конституция бе два месеца след последните избори - 9 октомври.

Новината бе приета гневно от Кооординациония съвет на опозицията за предаване на властта. "За нас, гражданите на Беларус, за световната общност той сега не е никой," написа Павел Латушко, който е част от президиума на съвета, в канала си в "Телеграм". "Досадна грешка на историята и позор за цивилизования свят. Никога няма да се съгласим с фалшификацията и искаме нови избори!" Латушко призова всички белоруси към гражданско неподчинение.

"Победихме цветните революции"

Според избирателната комисия на Беларус Лукашенко е преизбран с над 80% на изборите на 9 август след пет мандата, но съобщението бе последвано от многохилядни протести. Европарламентът обяви, че няма да признава Лукашенко за държавен глава след изтичане на досегашния мандат на 5 ноември.

Вчера съперницата му, подкрепяна от опозицията, Святлана Цихановска, се срещна както с евродепутати, така и с външни министри от ЕС, за да обсъди с тях ситуацията в страната, и поиска да бъдат наложени санкции на Беларус. Заради кипърското вето обаче първите дипломати не можаха да се споразумеят, а Европейският съвет, на който лидерите можеха да го направят вместо тях, се отложи заради случай на коронавирус в екип на председателя Шарл Мишел.

Според държавната агенция БелТА Лукашенко е определил акта на встъпване в длъжност като "ден на убедителната и съдбоносна победа" и е получил и подписал нужните по конституция документи, след като се е заклел в конституцията и е произнесъл реч на беларуски.

"Не просто избрахме президента на страната - защитихме ценностите си, мирния си живот, суверенитет и независимост. И в този план ни предстои да направим немалко," цитира агенцията Лукашенко. Президентът също така е уверил, че в Беларус е победена "цветната революция".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари