Лучиан Боде: Румъния няма да толерира повече откази за Шенген

1
Румънският министър на вътрешните работи се срещна с хърватския си колега Давор Божинович
Румънският министър на вътрешните работи се срещна с хърватския си колега Давор Божинович Снимка: Фейсбук

Румънският министър на вътрешните работи се срещна с хърватския си колега Давор Божинович

Румъния очаква да влезе в Шенгенското пространство тази година и смята, че всяко отхвърляне, което няма нищо общо с изпълнението на техническите критерии за членство, трябва да спре. Това заяви днес румънският министър на вътрешните работи Лучиан Боде по време на посещение в Загреб, предаде агенция Хина.

Румъния, България и Хърватия се готвиха в продължение на години за присъединяване към европейската зона за свободно движение. Докато Хърватия бе приета в края на миналата година, Румъния и България бяха отхвърлени, защото някои страни членки смятат, че двете страни не са направили достатъчно за спирането на нелегалната миграция и за превенция на корупцията, отбелязва Хина, предава БТА.

На съвместна пресконференция с хърватския си колега Давор Божинович, румънският вътрешен министър каза, че различните чувствителни вътрешни въпроси, изтъквани от някои страни членки, за да оправдаят своя отказ за членството на Румъния в Шенген, вече няма да бъдат смятани за сериозен аргумент.

Лучиан Боде заяви, че разчита на подкрепата на Хърватия, която бе потвърдена от министъра на вътрешните работи Давор Божинович. По думите на хърватския представител присъединяването на Румъния ще бъде добро за страната, за ЕС и за цялото Шенгенско пространство.

Страните членки, намиращи се на външните граници на ЕС, понасят бремето на нелегалната миграция. Ако повече от нас са в Шенгенското пространство, тогава нашият глас ще бъде по-ясен и по-убедителен“, каза Божинович.

След като преди по-малко от 10 години Хърватия се присъедини към ЕС, на 1 януари 2023 г. страната стана също член на еврозоната, обединяваща 26 държави, и на най-голямото в света пространство за свободно движение, обхващащо 420 милиона души, припомня Хина.

От друга страна, кандидатурите на Румъния и България, които се присъединиха към ЕС през 2007 г. (шест години преди Хърватия) и изпълниха всички технически условия, поставени от Европейската комисия, бяха отхвърлени, посочва агенцията. Австрия възрази на присъединяването на двете страни, като изтъкна, че не правят достатъчно за спиране на нелегалната миграция, опасявайки се, че членството им в Шенген само ще увеличи потока от нелегални мигранти. Нидерландия даде зелена светлина само за Румъния, но отказа приемане на България, критикувайки страната за корупция и недостатъчно спазване на човешките права, пише хърватската новинарска агенция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    тоди
    Те за разлика от нас поне не са мекотели....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари