Ловци на трюфели от Русе пращат подписка до Народното събрание

0
Искат дейността им да се регламентира със закон
Искат дейността им да се регламентира със закон Видео: БНТ

Ловци на трюфели от Русе настояват дейността им да се регламентира със закон.

Според тях в момента голяма част от този бизнес е в сивия сектор, предава БНТ. Унищожават се и горите в търсене на ценните гъби.

Семействата на 20 000 души в България се препитават със събирането на трюфели. От пет години с тази дейност се занимава и Диян Унджиев.

Диан Унджиев: Няколко хиляди лева е инвестицията. Добър търсач на трюфели си докарва една нормална заплата за страната ни, но тия космически суми, които се споменават, че се става богат... това не е така.

Цената на черния летен трюфел стига до 70 лева. Много от находищата обаче са унищожени, защото горите се прекопават с мотики от недобросъвестни събирачи на ценните гъби. Затова заетите в бранша искат ясни правила при издаването на разрешителни, начина по който се събират и продават трюфелите. Настояват и за строги санкции за тези, които разорават безразборно находищата.

Диан Унджиев: Изпит под формата на листовка да се провежда в Държавно горско стопанство или от Държавно ловно стопанство преди вземане на самото позволително.

Подписката с исканията на ловците на трюфели ще бъде изпратена до Министерския съвет и Народното събрание.

Искрен Веселинов, народен представител: Такъв закон според нас трябва да има. Да се регламентират периодите, в които се ловят трюфели, да се регламентира забраната изричната за изкупуване на зелена гъба, защото неквалифицираните ловци на трюфели унищожават на практика мицеловата система и за години напред компрометират възможността за добив в тия райони.Тези неща сме ги предвидили в нашия законопроект.

Внасянето на законопроекта се очаква до две седмици.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари