Липсата на контрол е основната причина за разменените бебета в "Шейново"

1
Ще бъдат глобени главната акушерка, старшите акушерки и началникът на отделението
Ще бъдат глобени главната акушерка, старшите акушерки и началникът на отделението Снимка: Facebook

Ще бъдат глобени главната акушерка, старшите акушерки и началникът на отделението

"Неосъществен достатъчен контрол на различни нива е основното нарушение, констатирано при проверката на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) във Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Шейново” ЕАД във връзка с разменените бебета в лечебното заведение". Това съобщи на брифинг изпълнителният директор на агенцията проф. д-р Росен Коларов, предаде БТА.

"Това е нещо, за което трябва да сигнализираме своевременно, защото контролните механизми и вътрешният контрол във всяко едно лечебно заведение са изключително важни", посочи Коларов.

"Безспорно има и човешка грешка, има и недостатъчен контрол, който е трябвало да бъде осъществен", констатира той и добави, че по тази причина започват проверки във всички акушеро-гинекологични отделния в страната. Резултатите от тях ще бъдат обобщени и представени в срок до 15 февруари. За пръв път ще бъде направена оценка на риска. Коларов бе категоричен, че всяко едно действие трябва да бъде описано като алгоритъм, така че да не стига повече до подобни грешки.

"Вероятно това да се въведе баркод е добра идея, тъй като ще намали риска от човешка грешка," коментира Коларов.

Проверката на ИАМН е осъществена в периода 21 декември 2022 г. - 4 януари 2023 г. Изготвен е констативен протокол, в който са отразени пропуски и неточности, както и неспазване на някои изисквания в нормативната уредба, заради които ще бъдат образувани актове за административни нарушения.

По случая има образувано и досъдебно производство, припомниха проверяващите.

На брифинга стана известно, че поне срещу четирима медици ще бъдат образувани административно-наказателни производства и ще бъдат глобени. Това са главната акушерка, старшите акушерки и началникът на отделението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари