Липсата на кардиохирурзи в УМБАЛ „Канев“ пречи цикъла на лечение да е напълно завършен

1
В кардиологията се стараят да осигурят завършена помощ на пациентите си, след като от три години работи и ангиограф по европейска програма
В кардиологията се стараят да осигурят завършена помощ на пациентите си, след като от три години работи и ангиограф по европейска програма Видео: Русе Медиа

2200 пациенти са минали през 2019 г. през отделението по кардиология в УМБАЛ „Канев“ в Русе, отчете в Световния ден на сърцето началникът на отделението д-р Пенка Каменова.

Добрата новина е, че лекари не липсват – има 7 специалисти и 7 специализанти, които се грижат за болните от Русе и съседните региони, а средната възраст на медиците е 43-45 години. В кардиологията се стараят да осигурят завършена помощ на пациентите си, след като от три години работи и ангиограф по европейска програма. Липсват само кардиохирурзи, за да бъде цикълът напълно завършен, предава Русе Медиа.

В Деня на сърцето болницата осигури безплатна консултация на 30 пациенти, а лекарите отново припомнят рисковите фактори, които водят до заболявания на кръвоносната система. Сред тях са артериалната хипертония, високият холестерол, диабетът, наднорменото тегло, ниската физическа активност, тютюнопушенето, употребата на алкохол.

Кардиолозите признават, че по време на извънредното положение заради коронавируса много пациенти са неглижирали състоянието си и са потърсили помощ в по-напреднала фаза на заболяването, когато вече се изискват повече усилия и грижи. От болницата са категорични, че се вземат всички предпазни мерки, всяко отделение си има изолиран сектор за съмнителни случаи и страхът да отидеш на специалисти заради опасност от зараза е неоправдан. Миналата седмица в кардиологията са правили коронарография на пациент, болен от КОВИД-19, и така са спасили живота му.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Канев“ Иван Иванов сподели, че лечението на пациент не се спира, защото има коронавирус, а се полагат всички необходими грижи както за основното заболяване, така и за усложнения, ако се появят вследствие на КОВИД-19.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари