Личните лекари в Русе получиха по едва два флакона с ваксини

2
Недостиг: 95 флакона с ваксината на "Астра Зенека" за 90 лични лекари
Недостиг: 95 флакона с ваксината на "Астра Зенека" за 90 лични лекари Видео: БНТ

95 флакона с ваксината на "Астра Зенека" за 90 лични лекари

В момента има много желаещи за ваксини. При мен са се записали 200 човека. Просто хората искат избор на ваксина, което на този етап не може да стане, нали, което е подсигурено само", каза д-р Дарина Кънева, личен лекар в Русе.

Марката на ваксините, които се прилагат у нас, не трябва да е водеща при решението за поставяне. Според председателя на Националния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски полемиката за това коя ваксина е по-добра се води само в България. А доказателство за качеството е, че всички ваксини са утвърдени в Европа.

Скоростта на ваксинирането е различна в различните населени места в страната, информира БНТ. Двата най-големи града в страната София и Пловдив ваксинират на различни скорости. Докато в София това става почти без проблеми, то в Пловдив - има липса на ваксини и някои хора, които очакваха да се ваксинират днес, не успяха.

Значителен ръст в темпа на ваксинация през последните три дни. 11 хиляди души са ваксинирани през последните 24 часа.

От днес личните лекари също се включват в имунизационната кампания срещу Ковид-19. Много от тях обаче не успяха да имунизират свои пациенти днес по различни причини - като липса на достатъчно ваксини, липса на обновена компютърна програма, недостатъчно време, в което да се организират.

12-то ДКЦ в столицата. Валери току-що е получил първата си доза ваксина. И е инструктиран от старшата сестра Василиса Стойнева.

"Постоянно звънят по телефоните, на моя телефон, на регистратурите в двете бази", каза старша сестра Василиса Стойнева.

От 50 семейни лекари в ДКЦ-то близо половината са се отказали сами да поставят ваксини - ще разчитат на имунизационния пункт в сградата. Останалите днес не бяха получили флакони. Освен това едва днес инсталират програмата, която им е нужна, за да се отчитат за проведените ваксинации пред Здравната каса.

"Тази сутрин, сега го качихме преди половин час. Трудно ми е да кажа кога е дошъл, но сега го качваме, приготвяме за работа и досега го четохме стъпка по стъпка как ще се работи", каза общопрактикуващият лекар д-р Боян Янакиев.

В Русе днес имаше 95 флакона с ваксината на "Астра Зенека" за 90 лични лекари. Затова всеки лекар получи максимум два.

"В момента има много желаещи за ваксини. При мен са се записали 200 човека. Просто хората искат избор на ваксина, което на този етап не може да стане, нали, което е подсигурено само", каза д-р Дарина Кънева.

Във Варна общопрактикуващите лекари се оплакват, че твърде дълго чакат, за да получат ваксините.

"Имаме проблеми в организацията и комуникацията. И аз мисля, че това не е толкова на местно ниво. Мисля, че заповедите от София идват в последната минута и се казва от днеска за утре реагирайте", каза управителят на ДКЦ 5 във Варна д-р Галина Павлова.

Д-р Стефанов отчита, че интересът сред пациентите нараства, но има много трудности за лекарите.

"Документацията е тежка, иска се доста писане. Може би ще има колеги, които ще се откажат", каза общопрактикуващият лекар д-р Атанас Стефанов.

Лекарите в Ямбол едва днес започнаха да получават ваксините. И се оказа, че ще получат по-малко от заявеното, защото броят на желаещите да се ваксинират изненадал здравната инспекция.

"Преди малко имахме конферентна връзка с министерството. Значи седмица за седмица ще ги зареждаме с ваксина, така че хората трябва да се въоръжат с търпение и може би вече организацията ще бъде създадена от общопрактикуващите лекари по реда на записване да се слага ваксина", каза главният секретар на РЗИ-Ямбол Донка Желева.

В област Кюстендил също има недостиг на ваксини в здравните инспекции.

"От там ни казаха, че количествата са пропорционално разпределени спрямо населението. Те са абсолютно недостатъчни. сутринта няколко колеги се обадиха и казаха, че са получили само 30 дози . на мен ми казаха само 10 дози", каза председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Кюстендил д-р Румен Алексов.

Във Видин личните лекари също не са готови да се включат в кампанията заради неясноти в процедурата.

Зелени коридори всеки делничен ден има в пунктовете за ваксинация в страната, в почивните дни те приемат целодневно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари