Летата в България ще стават все по-дъждовни

0
Спешно за климатичните промени
Спешно за климатичните промени Видео: bTV

Летата в България са все по-дъждовни, потвърждават учените.

Как се е променил пътят на средиземноморските циклони през последните години – това наблюдение сподели българският метеоролог Красимир Стоев на колегите си от света на международна конференция в Копенхаген, посветена на климата, предава bTV.

„В следствие на това, че все повече циклони приемат южни траектории на придвижване води до увеличаване на валежите в целия Балканския полуостров”, каза синоптикът. Това е част от отговора на въпроса, който всички си задават това лято – защо е толкова дъждовно?

Освен циклоните, нашите метеоролози наблюдават и че намаляват случаите на фьон - топлият поривист вятър, който бързо топи снега през зимата.

Има три типа траектории на средиземноморските циклони. Когато през зимата циклоните минават най-често през Унгария, зимите у нас са меки и сравнително сухи, има условия за поява на фьон. Според изследването на синоптика Красимир Стоев все по-рядко средиземноморските циклони избират този път.

При преминаване на средиземноморски циклони предимно през България, зимата в Северна България е снежна, в Южна - дъждовна.

Силни снеговалежи има през зимите в които средиземноморските циклони преминават на юг от България.

Специално за bTV синоптикът съобщи, че скоро ще може да се правят по-надеждни прогнози за предстоящите зими. Започва ново изследване на връзката между пътя на средиземноморските циклони и Северноатлантическата осцилация (NAO).

Синоптикът Анастасия Стойчева е разработила индекс за прогнозиране мъгла. Откритието може да бъде в помощ на метеоролози от цял свят, защото измервания на температурите на въздуха във височина правят и самолетите.

Във фокуса на конференцията беше затоплянето на Арктика и последствията от това.

Смята се, че промяната може да доведе до зачестяване на екстремните явления и в нашите ширини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари