Леонардо да Винчи е спрял да рисува заради парализа на ръката

1
До диагнозата се стигнало след анализ на две изображения на ренесансовия гений от последните му години
До диагнозата се стигнало след анализ на две изображения на ренесансовия гений от последните му години Снимка: Getty Images

Италиански лекар твърди, че Леонардо да Винчи е получил увреждане на нерв от падане, довело до парализа на ръката, която му е попречила да завърши някои картини, съобщи Би Би Си, цитирани от БТА. 

Диагнозата за парализа на ръката заради увреждане на улнарния нерв е направена въз основа на анализ на две изображения на ренесансовия гений от последните му години. Едното е портрет, нарисуван с червена креда от Джовани Амброджо Фиджино. На него дясната ръка на Леонардо е свита като в спазъм, но не както е обичайно след инсулт, а като при увреждане на улнарния нерв, довело до парализа. Тя би му попречила да държи палитра и четка.

Улнарният нерв стига от рамото до кутрето и управлява почти всички мускули на ръката за фини движения. Възможно е падане да е предизвикало нараняване на горната част на ръката и последвала парализа или обездвижване.

Данни Леонардо да е имал намалени когнитивни способности или да не е можел да се движи, няма. Затова според д-р Давиде Лацери, специалист по пластична реконструктивна хирургия от клиниката "Вила Салария" в Рим, не е вероятно той да е прекарал инсулт. 

"Това може да обясни защо е оставил незавършени картини, включително и "Мона Лиза", през последните пет години от кариерата си на художник, макар и да е продължил да преподава и рисува", коментира д-р Давиде Лацери.

Другата изследвана творба е гравюра на човек, свирещ на лира. Изобразеният на нея мъж беше идентифициран неотдавна като Леонардо да Винчи

Съществуват и писмено описание от дневника на сътрудник на кардинал, посетил Леонардо в дома му през 1517 г.

"Не може да се очаква качествена работа от него, защото някаква парализа е сковала дясната му рака. . . Въпреки че майстор Леонардо не може вече да рисува с характерната красота, той още може да проектира и да обучава другите" пише Антонио де Беатис. 

Леонардо да Винчи е използвал еднакво добре и двете си ръце. Мазките и сенките на картините му са с наклон от ляво на дясно. Това насочва към рисуване с лява ръка, но според биографични документи той е използвал дясната за създаването на други творби. 

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари