Лена Бориславова: Нямаме решение за допълнителни войски на НАТО

1
Според нея, в момента се отваря една нова страница в начина, по който ще тече дискусията с РСМ
Според нея, в момента се отваря една нова страница в начина, по който ще тече дискусията с РСМ Снимка: БНТ

Румен Радев в качеството си на президент може да бъде както партньор на управлението, така и негов коректив, коментира началникът на кабинета

"България е категорична в позицията си, че е суверенна държава и има правото да определя какви войски и при какви условия да преминават през нейна територия". Това коментира в "Панорама" по БНТ началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова. В момента не е взето като решение на правителството да поиска допълнителни сили от НАТО, допълни тя.

Бориславова определи като основен успех от посещението на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония надграждането на диалога, който по думите й, е "замръзнал". Диалогът трябва да е в посока да се фокусираме върху общите ни черти, докато решаваме всичките ни проблеми, допълни тя.

"Новото, което постигна това правителство и това посещение, е че РСМ потвърди, че тя няма никакви териториални претенции във връзка с използване на краткото и дългото географско наименование. Това е едно от условията, залегнали от наша страна към РСМ и ето, че в навечерието на нашето посещение, ние имаме изпълнено това първо условие", обясни Бориславова.

Според нея, в момента се отваря една нова страница в начина, по който ще тече дискусията с РСМ, без да се отстъпва от националния интерес.

Мога да потвърдя е, че работата е динамична, доброжелателна и приятелски настроена. Но това, че някой се държи добронамерено не означава, че ние ще отстъпваме от нашата позиция, подчерта Бориславова.

Не бих искала да влизам в твърдения за грешки на предишни управления, факт е, че в момента вече имаме двустранен диалог и че македонското правителство е готово да дойде у нас и да разговаря открито, допълни тя.

Румен Радев в качеството си на президент може да бъде както партньор на управлението, така и негов коректив. Критиката не е лошо нещо тогава, когато е заслужена, коментира Бориславова.

По темата за разделението относно ваксините и сертификатите и готовността на правителството за постоянен диалог, тя обясни: Ние не можем да игнорираме една или друга част от обществото, защото считаме, че взимаме по-добрите решения.

"За никого не е тайна, че българското общество е противопоставено вътрешно само на себе си по темата за ковид кризата, както например в Австрия", допълни Бориславова.

По повод днешните представени мерки от премиера Кирил Петков, тя обясни, че всеки български гражданин и институция ще има възможност в поне 5-дневен период от време да предвиди как се движи управлението на тази криза, да знае какво го очаква на следващия ден.

Отново по темата за РСМ, Бориславова обясни - ние ще се ръководим от резултати: ако работните групи успеят да напреднат, тогава считам, че можем да говорим за по-оптимистичен завършек, но не и преди да имаме резултати.

"Аз не бих прибързала със заключения, но оставам оптимист", каза Бориславова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари