Лекари уловиха огромен сом

0

След трофейните снимки е пуснат на свобода

Двуметров сом гигант хванаха двама лекари.

Огромната риба е уловена на водоема Кисимови дупки край пловдивското село Белозем и е най-големият екземпляр, който е изваждан от водите в този район.

Официално уловът е на д-р Петър Беков, но сомът е изваден с помощта на д-р Христо Христов. Клъвнал е на буй със стръв червеноперка.

"Имаше моменти, в които се чудихме как да го претеглим, защото наличните в момента кантари не ставаха. Сомът е дълъг точно 190 см. Вероятно ще се окаже рекорд за уловен сом на Кисимови дупки. Предишният рекорд принадлежеше на Кристиян Атанасов от Белозем, който преди две-три години улови сом, дълъг 178 см и с тегло 40 кг", обясниха стопанисващите водоема, предава България днес.

В крайна сметка кантар не е намерен и в официалната статистика остава единствено дължината му от 190 сантиметра. Експерти коментират, че теглото му със сигурност е над 50 килограма, което си е сериозно постижение. Трофеят е толкова впечатляващ по размери, че първоначално са го държали вързан във водата и са се отказали да го теглят.

След като успяват да го издърпат на сушата, лекарите си правят снимки за спомен с великанския улов. И единодушно вземат решение да пуснат рибата на свобода, тъй като е с трофейни размери и по неписаните рибарски правила заслужава да бъде върната във водата.

"Сомът замина за язовир "Пясъчник". Надяваме се там да намери подходящ за него нов дом, както и да си има семейство, което да роди много нови поколения. Благодаря на колегите, които решиха да направят тази благородна постъпка!", казаха още от Кисимови дупки, които са увековечили моментите на улавяне и освобождаване със снимки и видеа. Водоемът се намира в местността Майсторов гьол и въдичарите наистина са показали майсторлък, за да спечелят битката с гиганта с хриле.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари