Лекар: Преболедувалите КОВИД да се ваксинират, след като са минали 90 дни

0
Най-често се наблюдава болка и чувствителност на мястото на поставената инжекция. Описани са появата на главоболие, умора, болки по мускулите и ставите
Най-често се наблюдава болка и чувствителност на мястото на поставената инжекция. Описани са появата на главоболие, умора, болки по мускулите и ставите Видео: bTV

"Повече от 3500 души до момента са се ваксинирани срещу коронавируса във Военномедицинска академия. Най-възрастният е на 96 години, а най-младият – на 18"

Това каза в „Тази сутрин“ д-р Магдалена Баймакова, специалист по инфекциозни болести във ВМА.

„Важното е масовото ваксиниране да започне. Колкото по-рано, толкова по-добре. Може да има някакви неудобства, но във времето ще бъдат изчистени“, на мнение е тя.

По думите ѝ е желателно тези, които са преболедували, също да се ваксинират. Условието е да са минали 90 дни.

При някои от пациентите са възможни странични реакции. Те са две големи групи – локални и системни прояви. Най-често се наблюдава болка и чувствителност на мястото на поставената инжекция. Описани са появата на главоболие, умора, болки по мускулите и ставите. След няколко дни обаче те отшумяват, обясни специалистът.

„Възможно е 14-15 дни след втората доза все още да не сме напълно защитени, но имаме успокоението, че дори след първата доза към втората-третата седмица започва образуването на нашата защита. В периода между двете поставяния трябва да се пазим и самонаблюдаваме“, обясни д-р Магдалена Баймакова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари