Видял си нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Dunavmost.com заедно с кратък текст - лесно е!

Стани репортер - тук може да ни изпратите ваша снимка или видео материал Изпрати репортаж

Легендарен ресторант край Шумен тъне в разруха

3
Какво остана от Юртата, построена през 1898 година
Какво остана от Юртата, построена през 1898 година Видео: nettvshumen

Решихме да посетим останките от някогашният легендарен ресторант Юртата край Шумен.

Кръглата сграда е построена през 1898 година, по-късно там е склад на военните, а след построяването на паметник ''Създатели на българската държава'' през 1981 г. сградата е преустроена в ресторант. Понеже сезонът е такъв сградата едва се забелязва от храсти и дървета. Те ни попречиха и да нахлуем вътре, но се справихме. Друг път може да носим трион малко да разчистим.

Отвън лятната градина почти няма промени за този дълъг период от време с изключение на рисунката на обядващи животни, която може да бъде тълкувана различно от всеки. Във вътрешността за пръв път слязох на долният етаж така, че не мога да кажа как е било преди. Предполагам само, че тоалетните не са били изпочупени и т.н.

Под кухнята пък е пълно с още множество малки стаи и помещения, като още тоалетни, душове, асансъорче, складове вероятно, котелно и т.н.

Покривът след ремонта не е мръднал. Плочките в кухнята изглеждаха сега сякаш са стреляли с Калашник по тях. Най-големи щети, обаче е понесла фурната. Почти цялата е разбита само, за да вземат железният й капак и рамките. Почти цяла стена до нея е паднала или разрушена също.

Там намерихме и змийска кожа от смок мишкар. Това мисля,че носи късмет. За пръв път огледахме сградата и откъм паркинга. Единствено действащ е трафопоста в задната част. Като цяло не открихме почти никакви следи от посетители освен една празна бутилка от бира в кухнята. Това е добре, поне само времето да руши.

Зимата смятам отново да посетя най-вече за повече снимки отвън.

След време единствено кръглата каменна сграда ще остане. Не се знае дали някога въобще отново ще бъде нещо това място. Най-много гората да го погълне изцяло, както ще се случи с недовършената резиденция на Тодор Живков край Шумен например.

(Автор: - Dunavmost.com не носи отговорност за авторството на изпратените материали.
Материалите от секцията "Русенски репортери" се публикуват без редакционна намеса от екипа на Dunavmost.com)

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари