Лавина уби трима туристи в Пирин

0
Техните приятели от 17-членната група успели да ги изровят, но за съжаление те били вече издъхнали
Техните приятели от 17-членната група успели да ги изровят, но за съжаление те били вече издъхнали

Лавина уби трима български туристи вчера над хижаЯворов” в Пирин планина. Техните приятели от 17-членната група успели да ги изровят, но за съжаление те били вече издъхнали. В петък групата отседнала в хижата и въпреки предупрежденията на хижаря Радко Божинов за обилния снеговалеж и последвалото омекване на времето вчера сутринта те предприели екстремна разходка със ски в дълбокия сняг около хижата. Планинските спасители пристигнали бързо, но видели само труповете на вече изровените туристи. Тримата карали ски в район, който не е пригоден за такава цел

Починалите са от София и са на възраст 29, 34 и 38 години.

До късния следобед вчера екип на Планинската спасителна служба в Банско издирваше 40-годишен сноубордист от Варна, изчезнал извън обозначените писти в района на Демянишката долина. Акцията по спасяването на сноубордиста започнала в 12 часа по обед. Около 16,30 часа той беше открит. Мъжът паднал в тесен улей и е изваден успешно с лебедка.

„Снегът е 1,6 метра. Намерихме го, жив и здрав е, но в момента сме пуснали едно 40-метрово въже, за да го изтеглим с лебедка”, съобщи председателят на Българския червен кръст Христо Григоров, малко преди пострадалият да бъде изваден.

Междувременно снежната покривка на места в страната достигна метър и половина, а над 800 населени места останаха без ток. Един от основните приоритети на МВР и останалите институции е адекватната реакция за помагането на бедстващите хора, медицинското подсигуряване, храна и подслон. Възстановяването на електричеството е на второ място.

Няма да стане бързо.Ще отнеме дни и зависи от валежите обясни министърът в оставка Веселин Вучков. Третият приоритет на държавата в момента е разчистването на пътищата.

В рамките на вчерашния ден стана ясно, че в един от бедстващите райони мъж е изчезнал в преспите. Той е от село Коритата в община Рудозем. Близките му казват, че вече втори ден няма връзка с него, но все още се надяват той да е жив. Мъжът е бил охрана на строителен обект в района. Към мястото, където е бил последно, вчера тръгнаха машини, за да разчистят дебелата метър и половина снежна покривка. От него обаче нямало и следа. Поради влошените метеорологични условия министърът на отбраната Николай Ненчев създаде кризисен щаб с ръководител началникът на политическия кабинет Илия Налбантов. При тежките зимни условия и обявеното бедствено положение в много общини на България военнослужещите са на своя пост и са готови да окажат помощ. В районите на Смолян и Кърджали униформените работят повече от 24 часа.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари