Лъчетерапевти от русенския онкодиспансер участваха във важен форум за лечение на рак

0

Приеха национален стандарт по лъчелечение на карцином на пикочен мехур, съобщиха от онкодиспансера в Русе 

Националният стандарт по лъчелечение на карцином на пикочен мехур бе обсъден и приет по време на 19-я годишен събор на лъчетерапевтите в България, който тази година се проведе в Пловдив между 10 и 13 юни. 

В срещата участваха лекари-лъчетерапевти и медицински физици, работещи в областта на лъчелечението от цялата страна. Сред тях и медицински физик Кремена Петрова и д-р Биляна Корабова от русенския комплексен онкологичен център. 

Преразгледаха се специфични проблеми в лечението на пациентите, технологичното осигуряване и радиационната защита.

Специалистите лъчетерапевти обсъдиха и приеха национален стандарт по лъчелечение на карцином на пикочен мехур.

 Бяха представени случаи от клиничната практика за лечение на рак на бял дроб в III стадий, съчетана лъче-химиотерапия с много добър ефект , увеличена преживяемост и приемлива токсичност. Беше обсъдено широко навлизане на имунотерапията в лечението на белодробния карцином и абскопал ефект.

На своето заседание медицинските физици обсъдиха ролята си в лъчелечението, като изготвиха отворено писмо до НЗОК, в което да поставят своите проблеми. Представен беше доклад за завършена първа фаза от международния външен дозиметричен одит, проведен от локалните екипи медицински физици в голяма част от лъчелечебните центрове в България включително и в град Русе, както и проект за осъществяване на втора фаза от същия одит с командироване на екип на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) на място с цел проверка и осигуряване на качеството на лъчелечението при специализирани техники на облъчване.

Колеги споделиха опит за работата си със софтуер за статистически анализ и верификация на дозиметрични планове, за методология на контрол на качеството на магнито-резонансни томографи и за специфични проблеми, възникнали при планиране за лъчелечение на пациенти с имплантирани метални стави.

Изключително интересни и полезни бяха презентациите на представители на големите фирми, работещи в областта на технологичното и софтуерно оборудване в лъчелечението, относно новите им продукти и разработки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари