Куп условия за родителите, искащи 375 лева помощ от държавата

0
Еднократната помощ ще се дава при поне 20 дни неплатен отпуск, обяви Агенцията за социално подпомагане
Еднократната помощ ще се дава при поне 20 дни неплатен отпуск, обяви Агенцията за социално подпомагане Снимка: ЕПА / БГНЕС

Родителите ще трябва да отговарят на несъразмерно строги условия, за да получат 375 лв. еднократна помощ от държавата за това, че са в принудителен отпуск заради затворените детски градини и училища.

Кандидатстването за подкрепата започва от днес в поделенията на Агенцията за социално подпомагане и по електронен път, съобщиха оттам.

Помощта ще е предназначена за семейства с деца до 12-годишна възраст, в които към момента на заявяване на помощта двамата или единият от родителите са изчерпали платения си отпуск и ползват неплатен отпуск от минимум общо 20 работни дни. За една самотна майка това означава един месец без заплата, но срещу това държавата отпуска сума, която едва надхвърля линията на бедност от 363 лв.

Доходният критерий за достъп до подкрепата е разширен, но много от условията за получаване на социални помощи са запазени въпреки извънредната ситуация. Право на помощ ще имат семейства, в които месечният доход на един член не надвишава 610 лв. Това означава, че двама работещи родители с две деца ще могат да получат подкрепа дори ако получават около средната заплата - до 1220 лв.

Семействата обаче не трябва да имат други доходи от наеми, услуги или допълнителни трудови доходи, през 2020 г. да не са получавали еднократна помощ от социалните служби (в същия размер от 375 лв. държавата от години подпомага еднократно хора, изпаднали в затруднена ситуация поради бедствия или аварии), да не са включени в схемата 60/40 и преди неплатения отпуск да са изчерпали платения си отпуск. Трябва и да са осигурявани в последните 6 месеца, а децата да са посещавали детска градина или училище преди 13 март 2020 г.

Кандидатстването за отпускане на еднократната помощ стартира от 14 април 2020 г. Заявления могат да се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес, както и чрез Системата за сигурно електронно връчване, по пощата с известие за доставяне и на [email protected].

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари