Кристин Лагард: Инфлацията в еврозоната все още не е достигнала своя връх

0
Съществува риск тя да се окаже дори по-висока от нивото, което в момента се очаква, заяви президентът на Европейската централна банка
Съществува риск тя да се окаже дори по-висока от нивото, което в момента се очаква, заяви президентът на Европейската централна банка Снимка: ЕПА / БГНЕС

Съществува риск тя да се окаже дори по-висока от нивото, което в момента се очаква, заяви президентът на Европейската централна банка

Инфлацията в еврозоната все още не е достигнала своя връх и съществува риск тя да се окаже дори по-висока от нивото, което в момента се очаква, заяви днес президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс и Франс прес, предаде БТА.

"Не наблюдаваме нито факти, нито посока, които биха ме накарали да повярвам, че сме достигнали пика на инфлацията и че тя ще намалее в кратки срокове", заяви Лагард пред Европейския парламент.

"Винаги, когато попитам моите висококвалифицирани икономисти в Европейската централна банка… за риска, пред който сме изправени, отговорът, който моментално получавам, е че този риск е повишен, без да бъде дефинирано какво означава повишен", каза още президентът на ЕЦБ.

Страните от еврозоната трябва да се подготвят за по-нататъшни увеличения на основните лихвени проценти, предупреди по-рано този месец Лагард, очертавайки усилията на институцията да овладее инфлацията, която през октомври достигна до 10,6 процента на годишна основа. Това е най-високото ѝ равнище от началото на нейното отчитане през 1997 г.

Повишаването на цените е стимулирано от поскъпването на природния газ поради ограничаването на руския износ на синьо гориво от началото на войната в Украйна, както и от нарушените вериги на доставки на части и суровини на фона на възстановяващото се търсене след премахването на много от ограниченията по време на пандемията от КОВИД-19.

След като изчака продължително време, без да повишава основните лихвени проценти, ЕЦБ започна да ги вдига ударно през юли в опит да се справи с бързо растящата инфлация. Анализатори очакват централната банка отново да вдигне лихвите на заседанието си на 15 декември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари