Кристалина Георгиева ще бъде първият шеф на МВФ от държава, спасена от фонда

0
МВФ е помогнал на България да излезе през 1997 г. от хиперинфлация и тежка валутна криза
МВФ е помогнал на България да излезе през 1997 г. от хиперинфлация и тежка валутна криза Снимка: ЕПА/БГНЕС

Скоро за пръв път в историята начело на Международния валутен фонд ще застане ръководител, идващ от страна, която е била спасявана с негова помощ от икономическа криза.

Това припомнят Слав Оков и Майкъл Уинфри за "Блумбърг", цитирани от "Дневник". Те обръщат внимание на факта, че Кристалина Георгиева е родена в държава, на която МВФ е помогнал да излезе през 1997 г. от хиперинфлация и тежка валутна криза.

През последните 40 години в централата във Вашингтон е имало пълно господство на богатите западноевропейски държави: германецът Хорст Кьолер, испанецът Родриго де Рато и французите Доминк Строс-Кан и Кристин Лагард.

Кандидатурите за управляващ директор на МВФ се събират още седмица и досега официално няма конкурент на Георгиева.

Но не е изключено от развиващите се страни да излъчат свой кандидат, тъй като я възприемат като номинация на Европа, а не на страна от тяхната категория.

Авторите казват, че назначаването след няколко седмици на одобрената за кандидат на ЕС за поста българка е почти сигурно заради негласното правило (което Вашингтон досега винаги е спазвал) американец да ръководи Световната банка, а европеец - МВФ.

Георгиева формално все още работи на втория по важност пост в Световната банка и от кабинета ѝ отказват интервюта.

Поради това "Блумбърг" припомня нейни предишни изказвания и събира мнения от икономисти за това какво би означавало за фонда начело да застане човек от страна, за която - подобно на бедстващ в бурно море кораб - МВФ е бил първото тихо пристанище.

Всъщност Кристалина Георгиева вече е напуснала България към момента на най-тежката криза от 1996-1997 г. Тя започва да работи за Световната банка през 1993 г., припомня "Блумбърг", когато страната мъчително преминава от планова комунистическа икономика към свободен пазар. Производството рухва с повече от 50% за първите 5 години след 1989 г. и агенцията цитира Георгиева да казва през 2017 г. "да си спомним как през 1990 г. ставахме в 4 часа сутринта, за да се редим на опашка за мляко".

През 1997 г. рухват близо една трета от банките в България, левът губи 98% от обменната си стойност спрямо долара, инфлацията надхвърля 1000%, хората опитват да се презапасят със стоки, а магазини спират да приемат български левове, описват още авторите. И днес България е най-бедната страна в ЕС, допълва "Блумбърг".

Георгиева през цялата си кариера е защитавала инициативи за борба с бедността и ще оглави фонда в момент, когато той е под натиск да смекчи строгите си условия към закъсали държави (Аржентина е най-пресният пример), потърсили помощ. Тя може да се окаже лидер, готов да се вслуша в подобни призиви.

"Тя идва от възникваща икономика и това е нещо ново. Оптимист съм за очакванията тя да направи нещо по въпроса възникващите икономики да имат по-силно представителство", коментира Атанасиос Вамвакидис, ръководител на отдела за валутни стратегии G10 FX в Bank of America Merrill Lynch и бивш служител на МВФ.

"Блумбърг" описва още, че 800 млн. долара кредит от МВФ и условието за въвеждане на валутен борд са помогнали на България да се стабилизира и подготви за членство в ЕС, а правителството в София се надява скоро да влезе и в еврозоната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари