КРИБ: Искаме законодателство, което да сложи край на киберрекета

0
Това е терор
Това е терор Снимка: Economic.bg

"Необходимо е законодателство, което да сложи край на опитите да се решават финансови проблеми с рекет. /…/ Искаме законодателят да си свърши работата."

Това каза изпълнителният директор на КРИБ Евгени Иванов в ефира на „Здравей, България” по NOVA по повод на атаката на НАП от „Тад груп”.

"Искаме законодателство, което да накара този тип престъпници много да се замислят дали да посегнат на големия бизнес”, добави той. 

"Проблемът с рекета на фирми е много голям. Ние го наричаме „Наглите 2”. В първия случай отново наши членове бяха мишена. Методите са горе-долу близки, но голямата разлика е в мащаба и засегнатите.

Едно е семейството на бизнесмен и неговия личен бизнес, други е голяма финансова институция. За съжаление, ние се мъчим заедно да се опазим, но в конкретния случай с „Тад груп” вече е наболял проблема.

При „Наглите” благодарим на тогавашното ръководство на МВР. Сега прокуратурата си свърши работата, но ще има следващ случай. Трябва да има законодателство, което да сложи край на опитите да се решават вътрешнофирмени финансови проблеми с рекет, заяви той.

Изпълнителният директор на КРИБ обясни, че атаки срещу финансовите институции у нас влошават имиджа на страната ни. „България е на прага да влезе в ERM II. Има хора, които не желаят това да се случи и затова трябва да сме изключително внимателни в предоставянето на публична информация. Видяхте какво стана след атаката срещу НАП. Опозицията поиска оставката на цялото правителство. Това е нещо е недопустимо”, каза още той.

Евгени Иванов сподели, че работният му компютър е бил хакнат. „Излезе ми надпис да се обадя, за да си платя някаква сума. Нашите съмнения са, че това е процес. Отговорих им, че с терористи не преговарям. Това е терор. Това е точната дума. Те се опитваха да видят дали в компютъра ми има точна информация, която да струва пари и да се откупи. Същото е и с други наши членове”, добави той.

"В КРИБ търсим механизъм, който, докато  бъде изработено съответното законодателство, да намерим най-бързия път до компетентните органи, така че да си решаваме въпросите, преди да гръмне една или друга институция", поясни Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари