Кръстът в Русе ще се хвърля на ново място

3
В ритуала за здраве ще участват само 10 души
В ритуала за здраве ще участват само 10 души

Традиционният Богоявленски водосвет ще събере русенци днес в 11:30 часа на ново място.

Тази година заради ремонта на кея и изграждането на кейовата стена хвърлянето на кръста в Русе ще се състои на Понтон №2, който се намира на Речна гара до Морска администрация. В ритуала за здраве ще участват само 10 души, които могат да се запишат до 10.30 часа на място. Там ще им бъде направен медицински преглед, а условието да се включат е да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност, удостоверяващ тяхното пълнолетие, пише Русе Медиа.

Организаторите от Русенска митрополия и общината ще спазят традицията, като първо ще има празнична литургия в храма „Света Троица“, след което литийно шествие ще тръгне в 11 часа по ул. „Александровска“ и ул. „Славянска“.

Слово за празника ще произнесе областният управител Галин Григоров, а Богоявленски водосвет и поръсването на знамената и военните ще бъдат извършени от Русенския митрополит Наум. След това владиката ще хвърли кръста в река Дунав, а късметлията, който го извади, ще получи хавлия и парична награда от кмета на Русе Пенчо Милков.

Хвърляне на кръста ще има и в други населени места в региона, като в някои села тази традиция ще се изпълни за първи път от години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари