Красимир Вълчев: Всички трябва да се ваксинират, за да има присъствено обучение

0
Електронното обучение не трябва да продължава, защото води до образователни дефицити
Електронното обучение не трябва да продължава, защото води до образователни дефицити Снимка: БГНЕС

Учителските заплати трябва да останат поне 125 процента от средните за страната

Това коментира днес във Варна бившият министър на образованието и настоящ депутат Красимир Вълчев.

Според него те трябва да растат изпреварващо на ръста на заплатите. "Това не се прави заради учителите, а за да имаме качествено образование и да имаме достъп до добри преподаватели във всички училища", смята Вълчев.

Според него е важно в краткосрочен план да се случи ваксинацията, да има такава кампания.

"Анализите са показали, че присъственото обучение в училище е безалтернативно, електронното обучение беше единствената компесаторна алтернатива, но то не трябва да продължава, защото води до образователни дефицити, психическо натоварване, обездвижване при децата", каза Красимир Вълчев. Според него, най-добрият вариант да имаме присъствено обучение е всички да се ваксинират.

"Радвам се, че днес беше осветен и получи наименованието си новият научно-изследователски кораб "Св.Св. Кирил И Методий", сподели още той. По думите му това е една дългогодишна мечта и кауза на българската академична общност, на антарктическата експедиция, която се случи благодарение на ангажираността на предходното правителство. Вълчев припомни, че са били отпуснати два милиона лева и е бил намерен подходящият кораб. Плавателният съд тепърва ще бъде изграден като научно-изследователски, ще бъде използван от Военноморското училище за осъществяване на проучвания в Черно море, за обучение на студентите, но най-важното е, че ще бъде използван за българската антрактическа експедиция, смята ексминистърът.

Вълчев припомни, че през последните години близо 100 милиона лева са били отпуснати за национални научни програми и за обектите от националната научна инфраструктура. Базата ни в Антарктида е такъв обект, стратегическа инфраструктура, която ще бъде интегрирана в европейските научни инфраструктури и ежегодно ще получава средства, посочи той. По думите му през последните години четирикратно е било увеличено финансирането за българската антарктическа експедиция. Беше приета национална програма за изследване на Антрактида, там започна изграждането на научна лаборатория към нашата база и ние сме една от 29-те страни, които имат присъствие там, отбеляза Красимир Вълчев.

Той каза още, че последните години са били изградени и 12 центрове за върхови постижения и центрове за компетентности. По думите му са вложени и значителни средства в националната научна инфраструктура.

Вълчев каза, че в сферата на образованието през последните години са се случили много неща, а други са били надградени. Според него, една от причините за това е, че образованието е било изведено като реален приоритет. С над 2 милиарда лева увеличихме разходите за образование, основната част бяха насочени към увеличение на възнагражденията на педагогическия персонал.

Нищо не чуваме от новото управляващо мнозинство за образование, очевидно не им е приоритет, други неща са им приоритет, тези, с които са се заигравали политически, тези които имат да отчитат, но времето на деструктивните разговори, политиканстване и предизборната кампания свършиха, посочи депутатът. Той смята, че най-важният фактор в системата на образованието е подготвеният и мотивиран учител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари