Красимир Вълчев: Призовахме родителите, да задържат децата си вкъщи

1
В детските градини децата са в постоянно взаимодействие, те не могат да спазват дистанция
В детските градини децата са в постоянно взаимодействие, те не могат да спазват дистанция Видео: БНТ

Това, което можем да направим в настоящата ситуация, е да приложим максимален комплекс от мерки 

В детските градини децата са в постоянно взаимодействие, те не могат да спазват дистанция. Направени са опити поне да се осигури дистанция между родители и учители, каза министърът. Трудна е ситуацията. Опасността не е отминала. Затова призовахме родителите, които имат възможност, да задържат децата си вкъщи. Все още най-сигурната среда е вкъщи. 

Това заяви в предаването ''Панорама'' по БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев.

''В момента сме във фазата на преминаване от крайна изолация към етапа да свикнем да живеем с вируса'' продължи министърът, който е на мнение, че не може да се ограничат всички обществени сфери и активности.

''При училища и висши училища студенти и ученици ще се връщат за най-важните дейности'', подчерта Вълчев.

''Матурите имат три функции. Първата, тази отнасяща се за диагностиката, може да бъде пренебрегната. Втората е атестация за образователна зрялост, а третата е вход към системата за висше образование за близо 70-80% от завършващите гимназисти'', поясни министърът на образованието.

''По-добре да организираме матурите, отколкото 40 и няколко висши училища да провеждат между 200 и 300 изпита. Ние сме организационно и технически подготвени за тях. Матурата не е лесен изпит, трудно се изкарва висока оценка'', изрази мнение той.

Според него увеличението на специалностите, които ще приемат с оценка от матура тази година, е по две причини. Едната е епидемичната ситуация, а другата е, че матурите са се утвърдили като надежден изпит.

''Най-важното при учениците е да се провокира интересът за учене'' допълни Вълчев.

''Образователните системи се пренастройват към по-иновативни методи на преподаване, при които ученикът е по-активен, както и към по-голямо свързване на знания и умения'', обясни образователният ни министър.

''Взаимодействието родители-учители е може би най-уникалното в ситуацията. Сега те са станали партньори, почувствана е солидарност'', сподели с радост министър Вълчев.

''Бъдещето е ползването на електронни устройства. Най-важното е да ги научим (б.р. децата) да бъдат не само ползватели, но и дигитални създатели'', каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари