Кръщават нов кораб в Русе днес

3
Церемонията започва в 11:00 часа
Церемонията започва в 11:00 часа Снимка: ИАППД

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД) ще проведе церемония по именуване на новопостроен маневрен кораб „Искър“ на 14 май 2021 г. /събота/ от 11:00 ч. на понтон 8 на „Дунав турс“ в гр. Русе.

Маневреният кораб „Искър“ е доставен в рамките на проект „Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез доставка на оборудване“, финансиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. (ОПТТИ). Плавателният съд е построен в „С.Ц. Корабостроителница АТГ Гюргево“.

„Искър“ е част от състав, който включва още понтон, шалан и драга, с които ИАППД ще може да изпълнява самостоятелно корекциите на речното дъно в критичните участъци на Дунав, с които да гарантира нормалното корабоплаване в българския участък на реката.

Сред гостите на именуването на новия плавателен съд се очаква да бъдат министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, представители на Управляващия орган на ОПТТИ, представители на фирмата - изпълнител, както и заинтересовани от проекта страни от държавни институции и частния сектор.

Проектът се изпълнява в рамките на Договор за безвъзмездна финансова помощ

№ДОПТТИ-1/29.01.2018 г., финансиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, Приоритетна ос 4 „Иновации в управлението и услугите – внедряване на модернизирана инфраструктура за управление на трафика, подобряване на безопасността и сигурността на транспорта“

Обща стойност на проекта: 20 632 677,38 лв.

Източници на финансиране:

• Европейски фонд за регионално развитие – 17 537 775,77 лв. – 85%

• Национално съфинансиране – 3 094 901,61 лв. – 15 %

Начало на проекта: 29 януари 2018 г.

Край на проекта: 30 септември 2022 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 15
    1
    русенец
    Да им е честит новия кораб! Браво и на гюргевските корабостроители, че са запазили корабостроителницата си. А бяха времена, когато от русенската корабостроителница, най-голямата на Долен Дунав, слизаше поне по един кораб месечно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари