Кралят на Йордания разсипа „Ислямска държава“ с 60 атаки

0
Кралят на Йордания Абдула, който е и професинален боен пилот лично е бомбардирал някои от целите си
Кралят на Йордания Абдула, който е и професинален боен пилот лично е бомбардирал някои от целите си

Военновъздушните сили на кралството удариха любителите на джихада

Йордания нанесе въздушни удари по цели на "Ислямска държава" вчера, за трети пореден ден, с основна мишена - крепостта на джихадистката групировка, сирийския град Ракка, заяви източник от сферата на сигурността, пред Ройтерс, цитирана от БТА. Държавната телевизия на страната съобщи, че е имало предприети удари срещу бази, на ислямистите, но  информацията беше доста пестелива.

Йордания започна да нанася ударите в четвъртък в отговор на зверското убийството на пленения от йордански пилот Муас ал Касасбех, който беше изгорен жив. Друг източник от  сигурността посочи пред Ройтерс, че Аман е извършил най-малко 60 атаки за последните три дни, предимно срещу цели в контролираните от "Ислямска държава" на територита на Сирия, но и срещу няколко в Ирак.

По думите му са поразени мишени като складове за боеприпаси, тренировъчни лагери и комуникационна кула.

Кралят на Йордания Абдула, който е и професинален боен пилот, се зарече да отмъсти за бруталното убийство на Касасбех и спазва обещанието си. Той лично е бомбардирал някои от целите си.

Владетелят заповяда на армията си да се гови за по-засилена военна роля в оглавяваната от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава".

Много йорданци обаче се опасяват да не бъдат въвлечени в конфликт, който може да породи ответна реакция от твърдолинейни екстремисти в самото кралство, отбелязва Ройтерс.Същевременно, ДПА и Асошиейтед прес съобщиха, че Обединените арабски емирства ще изпратят в Йордания ескадрила самолети Ф-16.

Те са в подкрепа на военната кампания на армията й срещу "Ислямска държава".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари