Край на споразумението за ядрените сили на САЩ и Русия

0
През 1987 г. договорът сложи край на Студената война
През 1987 г. договорът сложи край на Студената война Видео: NOVA

САЩ и Русия официално се оттеглиха от Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие, предаде БТА.

Договорът за ядрени сили със среден обсег (INF) е подписан от президента на САЩ Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов през 1987 г. Той забрани ракетите с обхват между 500 м - 5 500 км и беляза края на епохата на Студената война.

САЩ потвърдиха официално, че напускат Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и отново обвиниха Русия, че е "единствената отговорна" за това страна, защото според Вашингтон Москва е нарушавала споразумението, сключено в края на Студената война, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Договорът забранява както на САЩ, така и на Русия да разполагат в Европа базирани на земя ракети със среден или малък обсег. Преди шест месеца Вашингтон заяви, че има намерение да се изтегли от споразумението, ако Русия не предприеме действия за спазването му.

"Изтеглянето на САЩ по силата на член 15 от Договора влиза в сила днес, защото Русия не се върна към пълното и подлежащо на проверка спазване" на споразумението, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, който е на посещение в Банкок за регионална среща. Неизпълнението на поетите по силата на договора ангажименти вреди на интересите на САЩ, защото "разработването и разполагането на нарушаващи договора ракетни системи от страна на Русия е пряка заплаха за САЩ и нашите съюзници и партньори", се подчертава още в изявлението.

"Изтеглянето на Съединените щати от Споразумението не е заплаха. Заплахата са руските ракети, които вече са разположени", обяви съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джон Болтън. 

Москва обяви по-рано днес края на договора, заявявайки, че това се случва "по инициатива на САЩ", припомня АФП.

Високопоставени представители на американското правителство заявиха пред Ройтерс, че Русия е разположила много батареи с крилати ракети на цялата си територия, в нарушение на договора. Подобни сили има и в Западна Русия, като те "могат да ударят важни европейски цели". Москва отрича тези обвинения и твърди, че обхватът на спорната ракета "Новатор" 9M729 (SSC-8 по класификацията на НАТО) я поставя извън разпоредбите на договора.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази безпокойството си от нарастващото напрежение между ядрените държави в четвъртък, предаде Ройтерс. Според Гутериш светът ще загуби безценен механизъм за възпиране на ядрена война с прекратяването на действието на договора и вероятно ще нарасне заплахата от балистичните ракети.

На пресконференция в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът няма да разгърне нови ядрени ракети в Европа след разпадането на пакта. "Не искаме нова надпревара с оръжия", категоричен бе Столтенберг.

Той засегна и въпроса за руските системи за противовъздушна отбрана С-400, които бяха доставени в Турция миналия месец, като каза, че произведената от Москва военна техника няма да бъде интегрирана в нито една от отбранителните системи на Алианса. 

Москва отрича обвиненията и твърди, че тези ракети не са предмет на споразумението. 

"Смятаме, че това е сериозна грешка на Вашингтон от всяка една гледна точка. Давахме не един шанс Съединените щати да се върнат в правия път в този контекст", заяви  говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова. 

Русия е поискала американски мораториум върху разполагане на ракети с малък и среден обсег в Европа. Президентът Путин заплаши, че ако Вашингтон дислоцира ракети, то Русия ще бъде принудена да разположи свръхзвукови ядрени ракети на кораби и подводници близо до американските териториални води. 

ПРЕДИСТОРИЯТА

По-рано тази година САЩ и НАТО обвиниха Русия в нарушаване на пакта, заради разработките й на нов тип крилати ракети, което Москва отрече, припомня Би Би Си, цитиран от БГНЕС.

Американците заявиха, че разполагат с доказателства, че Русия е разположила редица ракети 9M729 - известни на НАТО като SSC-8.

През февруари президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще се оттеглят от пакта, ако Русия не го спазва и определиха като краен срок 2 август. Руският президент Владимир Путин прекрати задълженията на страната си към договора малко след това.

„Загубихме безценна спирачка за ядрената война“, предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутереш.

"Това вероятно ще повиши, а не намали заплахата от балистични ракети", добави той и призова всички страни да "търсят споразумение за нов общ път за международен контрол на оръжията".

Анализатори се опасяват, че разпадането на историческото споразумение може да доведе до нова надпревара с оръжия между САЩ, Русия и Китай.

"Сега, когато договорът приключи, ще видим разработването и разполагането на нови оръжия. Русия вече е готова", каза Павел Фелгенхауер, руски военен анализатор, пред агенция AFP. 

Миналия месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред Би Би Си, че руските ракети, за които той каза, че са в "явно нарушение на договора", са ядрено способни, мобилни, много трудно откриваеми и могат да стигнат до европейските градове за минути.

"Това е сериозно", добави той. "Договорът INF е крайъгълен камък в контрола на оръжията от десетилетия и сега ставаме свидетели на неговото прекратяване".

Той добави, че не е имало никакви признаци, че Русия ще спазва споразумението и че „трябва да сме подготвени за свят без договора INF и с повече руски ракети“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари