КПКОНПИ отне имущество за близо 400 хиляди лева от адвокатка, осъдена за трафик на бебета

0
Бебетата купували гръцки семейства за сумата между 30 хил. и 40 хил. евро в зависимост от пола
Бебетата купували гръцки семейства за сумата между 30 хил. и 40 хил. евро в зависимост от пола Снимка: БГНЕС

Уважени са искове за близо 10 милиона лева

Адвокатка ще се раздели с имущество за 376 000 лева, след като е била осъдена за участие в престъпна група, която набирала бременни жени и независимо от съгласието им, продавала децата.

От Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) съобщиха, че Върховният касационен съд (ВКС) окончателно е уважил иска за отнемане на имущество от Диляна Дончева (с предишно име – Стоянова).

Според върховните съдии може да се приеме, че имуществото на осъдената е придобито от престъпната дейност, тъй като може да се направи пряка връзка между тях, пише lex.bg.

Дончева бе задържана през 2009 г. при акция на ДАНС. По онова време тя е младши адвокат. Заедно с нея в ареста са отведени още двама души, също членове на групата. Според обвинението те са набирали бременни жени и са ги убеждавали да продадат децата си срещу 3000 до 5000 лв.

Бебетата купували гръцки семейства за сумата между 30 хил. и 40 хил. евро в зависимост от пола. За момчета се е плащало повече.

За извършваното престъпление бил използван един от способите за установяване на произход на бащата (припознаване).

В Гърция били набирани семейства, желаещи да осиновят дете, като повечето от тях са били заблуждавани, че осиновяването на детето се извършва посредством законна процедура по международни осиновявания.

След повдигане на обвинението започнало и гражданското производство по конфискация. Дончева не успяла да докаже законен източник на доходи.

От КПКОНПИ поясняват, че при първоначалното обжалване на решението за отнемане пред апелативния съд в София, адвокатката е представила документи, че от 2013 г. е придобила статут на постоянно живеене със семейството си на остров Бали. Съдът обаче приел, че тя е имала достатъчно време и възможности да докаже законен произход на доходите си. Според магистратите, от „съвкупната преценка на събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че то (имуществото) е придобито от престъпна дейност“. С тези аргументи е потвърдено решението на СГС. В последващото обжалване пред ВКС адвокатката е искала да бъде сезиран и Конституционният съд за обявяване на противоконституционност на срока по стария закон, но съдът е оставил искането без уважение и дори не допуснал обжалване на решението на САС.

Иначе, съдилищата в страната са отнели имущество общо за над 9,8 млн. лева по 10 иска на КПКОНПИ.

За над 6 млн. лева е отнетото имущество само от Филип Маринов, който е обвинен за данъчни престъпления, съобщиха от комисията. Окръжният съд в Русе е уважил иска на КПКОНПИ, който включва и отнемане на пари от фирми на Маринов и имущество на друго дружество, контролирано от него, но решението не е окончателно.

Окръжният съд в Пловдив е отнел имущество за над 1,5 млн. лева от Спас Спасов, който също е обвинен в данъчни престъпления. Отново заради данъчни престъпления, съдът в Търговище е отнел имущество за над 284 00 лева от Николай Даскалов.

За над 620 000 лева е отнетото от съда в Хасково имущество на Ангел Атанасов, който е обвиняем за трафик на хора по границата с Турция.

Окръжният съд във Велико Търново е отнел имущество за над 370 000 лева от Дияна Петрова и още няколко души, които са обвинени за трафик на жени за проституция.

Градският съд пък е уважил иск за близо 200 000 лева на КПКОНПИ срещу Димитрия Такова, която е обвинена за имотна измама.

Останалите три уважени иска са за близо 240 000 лева и включват имущества на обвиняеми за държане на цигари без бандерол, за телефонни измами и за документно престъпление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари