КПКОНПИ: Не уронваме престижа на Кацаров, действаме по сигнали

0
Президентът не е цел на тази проверка, казват още в официална позиция на комисията на Цацаров
Президентът не е цел на тази проверка, казват още в официална позиция на комисията на Цацаров Снимка: БГНЕС

Без да се оспорва правото на всеки на защита и без да се повдига въпроса за личния престиж на Стойчо Кацаров, следва да се отбележи, че по този начин и по такава процедура, уредена в закона, Комисията е процедирала по всеки сигнал, казват още от комисията на Цацаров

Никъде не е споменато името на бившия служебен министър Стойчо Кацаров и твърдението, че „казусът с тестовете за ученици са удобен повод за уронване на престижа и името му“ е лишено от основание.

С тази позиция излезе днес пресцентърът на антикорупционната комисия - КПКОНПИ, оглавявана от Сотир Цацаров.

Повод за нея дадоха изявления в сутрешния блок на Би Ти Ви на бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров относно проверката на проведените четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици и неговите твърдения, че причината за тази проверка е „свързана с няколко големи столични болници и най-вече с детската“.

Стойчо Кацаров: Тестовете за учениците са удобен повод за уронване на престижа ми

Проверката на дирекция „Противодействие на корупцията“ е започнала след постъпил сигнал и медийни публикации, които съгласно закона също се приемат за такъв сигнал. На 04.01.2022 г. е публикувано прессъобщение за резултатите от нея и за изпращането на всички материали на прокуратурата.

Без да се оспорва правото на всеки на защита и медийни изявления и без въобще да се повдига въпроса за личния престиж на Стойчо Кацаров, от КПКОНПИ отбелязват, че по този начин и по такава процедура, уредена в закона, Комисията е процедирала по всеки сигнал. Така е процедирано и по проверка, възложена от прокуратурата и започнала по сигнали на самия Стойчо Кацаров, свързани с дейността на министрите Кирил Ананиев и Костадин Ангелов по повод строителството на детска болница. От тях в хода на тази проверка по същия начин са снемани обяснения и всички материали са изпратени на възложилия проверката прокурор.

Проверените процедури и установените нарушения нямат нищо общо с президента Румен Радев, който според бившия министър на здравеопазването е „целта на атаката“, пише още в съобщението на Комисията. Това твърдение на г-н Кацаров е повече от голословно и очевидно цели отклоняване на общественото внимание в посока, която няма нищо общо с резултатите от проверката по реда на ЗПКОНПИ и с личната отговорност на възложителя на доставките на тестове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари