Коя е най-лютата чушка на света и какво ще се случи, ако изядете една?

1
Carolina Reaper е класирана от Книгата на рекордите на Гинес.
Carolina Reaper е класирана от Книгата на рекордите на Гинес.

Най-лютата чушка в света официално е Carolina Reaper

В превод на български името ѝ звучи „Жътварката от Каролина“ или „Изкормвача от Каролина“. Carolina Reaper е класирана от Книгата на рекордите на Гинес, пише Actualno.com

Имайте предвид и запомнете добре, че тази чушка е наистина парещо люта! Тя може да достигне до 2,2 милиона SHU (Scoville Heat Unit)! По-люта е от соса Тобаско… Около 600 пъти!

Скалата на Scoville е тази, по която се измерва остротата на пикантност на лютите чушки или други на пикантни храни. Това, което се измерва, всъщност е концентрацията на капсаицин. Скалата е разработена от Уилбър Сковил преди повече от век.

Семейство Capsicum включва люти чушки, които съдържат вещества, познати като капсаициноиди. Стимулират нервните окончания, намиращи се под езика и така предават чувството за парене и топлина към мозъка.

А знаете ли кои са най-лютите чушки в България? За най-люта е считана „Български морков“, наричана още „Румънка“. На цвят е оранжева, а лютивостта ѝ е между 10 000 и 30 000 сковила. Наскоро обаче е създадена значително по-люта кръстоска – съчетание между Червено хабанеро и Тринидат моруга скорпион. Чушката е наречена „Български дух“ и е с лютивост цели 500 000 сковила!

Ето кои са най-лютите чушки в света

1. Carolina Reaper

Carolina Reaper е от вида най-лютото семейство чушки - Chinense Capsicum. Представлява хибридно чили. Ниво на пикантност на Carolina Reaper по скалата на Scoville е 2.200.000 SHU.

2. Тринидад Моруга

Тези чушки са на второ място в света по пикантност. „Тринидадския скорпион“ е с изключителна пикантност, изчислена на 2 000 000 единици Scoville. Остротата на Тринидад Моруга е с нива от 2 000 000 SHU.

3. Люти чушки Нага Морич

Чушките Нага Морич са известни и като „Змията“. Те произхождат от Южен Бангладеш. Структурата им е набръчкана, а цветът им варира – първоначално са светлозелени и стават червени, когато са напълно узрели. Нага Морич е с ниво на острота 1 000 000 SHU.

4. Bhut Jolokia

Чушките Bhut Jolokia са познати и като „Светия пипер“. Те произхождат от Индия. Формата им е удължена и са набръчкани. Остротата им е с ниво 970 000 SHU

5. Хабанеро „Червена Савина“

Habanero Red Savina е представител на семейството Capsicum chinense. Нивото на острота на пикантността за тази чушка е 855 000 SHU. Сорт е открит в плантацията Habanero случайно, а след това е засаден повторно.

6. Хабанеро

Хабанеро е може би най-популярната люта чушка заради мексиканската кухня. Част е от семейството Capsicum chinense. Хабанеро-то е с ниво на пикантност 350 000 SHU.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари