Ковачевски ще участва в Съвета за сигурност в РСМ за френското предложение

1
Освен членовете на Съвета за сигурност на заседанието ще присъства и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич
Освен членовете на Съвета за сигурност на заседанието ще присъства и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич Снимка: ЕПА / БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще присъства днес на заседанието на Съвета за сигурност, свикано от президента на страната Стево Пендаровски.

В дневния ред на заседанието ще бъде „модифицираното предложение на френското председателство за започване на преговори за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз“, а освен членовете на Съвета за сигурност на заседанието ще присъства и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич, предава NOVA.

Като част от консултациите, които започна правителството в Северна Македония веднага след като получи европейското предложение за преговорна рамка, Димитър Ковачевски ще проведе днес и среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

"Тази среща е част от поредица планирани консултативни срещи с лидерите на опозицията като част от широките консултации по предложението на френското председателство,“ съобщават от правителствената информационна служба.

Вчера Мицкоски беше сред основните говорители на протеста пред сградата на правителството под надслов "Ултиматум-не, благодаря!“. Протестът бе срещу предложението, което според противниците му е "унижение и българизация“ на страната. Срещата Ковачевски-Мицкоски е първата, след като Ковачевски прие премиерския пост.

Неколкократно лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ настояваше за такава среща, постави и ултиматум тя да се състои до 10 май т.г., за да бъде обсъдена дата за предсрочни избори, обещавайки в противен случай безпрецедентни действия на опозицията. Тогава Ковачевски отговори, че не се поддава на изнудване и среща между двамата не се състоя, а от опозицията предприеха т.нар. активна блокада на работата на парламента.

В последните два дни Ковачевски проведе консултативни срещи с лидерите на правителствената коалиция, с дипломатическия корпус, гражданския сектор, с представители на експертната общественост и медиите. Той обяви, че всяко решение по предложението ще бъде взето чрез диалог и консултации в интерес на бъдещето на всички граждани на РСМ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари