Коронавирусът в малките болници: Влизаш здрав, излизаш болен

2
Един частен случай в Шумен
Един частен случай в Шумен

Точно преди 2 дни (8 март) навършихме първата година от пандемията от COVID-19

Откакто на 8 март 2020 г. стана ясно, че на територията на България са открити първите два случая на вируса, до днешна дата пандемията продължава да бъде една от основните теми в публичното пространство. За това време официално констатирани зараБорбата с COVID-19 в малките градове: заразени бяха 266 805 души, от които 10 902 починаха - повече от която и да е друга зараза, за която днешното общество си спомня.

В България властите всекидневно се надпреварваха да говорят по медиите за това колко добре се справяме с кризата. "Паника", "объркване", "страх" и "хаос" обаче са думите, с които можем да опишем ситуацията с пандемията у нас. Здравната система е в състояние на свободно падане от години и последната година го доказа със страшна сила.

Борим пандемията, но само по телевизията

Ако се вгледаме в детайлите, ще видим, че работата е по-сложна, отколкото изглежда. Не всичко е посещения в столични болници и обещания за защитни облекла и маски за медиците, и ваксини за всички. Трябва и контрол.

Това показва и поредният случай, свързан с организационни неуредици в COVID-отделението на "МБАЛ Д-р Добри Беров" гр. Нови пазар. Получихме сигнал за скандален прием на пациент в лечебното заведение, като по желание на роднините на 74-годишната жена няма да споменаваме името ѝ. Сигналът подсказва за тотално неспазване на въведените временни противоепидемични мерки в болниците в цялата страна, както и липса на нормални битови условия за болните.

Хронология

На 20.01 (сряда) в 9:00 часа сутринта близки на жената я карат в центъра за Спешна помощ в гр. Нови пазар. Симптомите на жената са силна отпадналост и умора, като по техни думи в последните 4 години тя всяка година в този период от годината прави пневмония и служителите в Спешна помощ са информирани за този факт. След преглед специалистите в Спешна помощ ѝ казват, че страда от "анемия" и това е причинило отпадналостта, но я изпращат за изследвания и рентгенова снимка. След нея се установява едностранна пневмония и лекарите препоръчват незабавна хоспитализация.

На следващия ден (21.01.21) в 11:00 часа преди обед близките ѝ казват, че я карат в болница МБАЛ "Д-р Добри Беров", където са принудени да чакат над 40 минути, за да могат лекарите да "проверят дали има свободни легла" в COVID-отделението. След проверката се установява, че има свободна стая, в която жената е настанена заедно с друга жена, която има симптоми на COVID-19 (температура, постоянна кашлица, отпадналост). Те са настанени на 3 метра разстояние една от друга, възмутено твърдят близките. При въпрос дали ще бъде направен тест за COVID-19 на току що приетата жена, медицинските сестри и лекуващите лекари отговарят, че са "приети твърде късно днес" и такъв не им е направен, разказват потърпевшите.

Двете жени прекарват близо 24 часа в една стая, въпреки засилващите се симптоми на втората жена - постоянна кашлица и температура. Инструкциите на лекарите са "да слагат по две маски" и то в ситуациите, в които медицинските лица са в стаята, разказват близките на жената.

Според разказа им, на следващата сутрин (21.01) на двете са направени бързи тестове за COVID-19. Този на втората жена излиза положителен, тестът на жената от сигнала, пратен до Actualno.com, е отрицателен и тя веднага е преместена в друга стая, която не е отоплявана до този момент, което, навежда на извода, че стаята е била свободна още на предния ден (20.01), когато двете жени са настанени. Тук близките на дамата подчертават тоталната липса на хигиена и отопление в болничните стаи, като липсата на топла вода и нормален санитарен възел според тях са "най-малкият проблем".

Няколко часа по-късно в новата стая на 74-годишната жена, която близки на болните отопляват с духалки, (въпреки нейния отрицателен тест) е настанена жена, отново със симптоми на COVID-19 (температура и отпадналост). След като на новодошлата ѝ е направен бърз тест - симптомите се потвърждават и жената е положителна за COVID-19. Тогава тя също е преместена, но преди това двете с дамата от нашия разказ прекарват над 23 часа в една стая.

Излизаш без тест, но болен

"Героинята" от разказа ни е изписана от болница "МБАЛ Д-р Добри Беров" в сряда (27.01.21) и без да ѝ бъде направен втори тест за COVID-19 е изпратена за домашно лечение. Няколко дни по-късно тя вдига температура и близките ѝ я карат за преглед в болницата, където ѝ изписват антибиотици и ѝ връчват епикризата от престоя ѝ в болницата. В документа, с който Actualno.com разполага, е записано, че окончателната ѝ диагноза е COVID-19, въпреки че по-долу в същия документ е записано, че единственият ѝ направен тест е отрицателен.

Въпреки приема на лекарства, жената продължава да се влошава и е с непрестанна температура. Близките ѝ не губят време и я откарват до болницата в Шумен, където жената е приета с двустранна пневмония и диагноза "коронавирус". Там тя прекарва 17 дни в изключително тежко състояние и се налага вливане на кръвна плазма. В момента жената се възстановява в дома си.

Въпросите

Репортер на Actualno.com сигнализира за случая на РЗИ-Шумен и Министерството на здравеопазването със следните въпроси:

1. Практика ли е в болниците, за които отговаря РЗИ-Шумен, да се приемат хора без тестове за COVID-19?

2. Практика ли е в болниците, за които отговаря РЗИ-Шумен, да се настаняват повече от 1 човек в стая, при положение, че не е ясно дали някой от настанените не е преносител на вируса SARS-CoV-2?

3. Практика ли е в болниците, за които отговаря РЗИ-Шумен, да се крие, че има свободни стаи, в които да бъдат настанени болни?

4. Практика ли е в болниците, за които отговаря РЗИ-Шумен, да се настаняват хора в стаи без нормално отопление?

5. Практика ли е в болниците, за които отговаря РЗИ-Шумен, да не се правят тестове при изписване на хора, които доказано са били в контакт с носители на COVID-19?

6. Практика ли е в болниците, за които отговаря РЗИ-Шумен, пациенти без COVID-19 да се вписват като болни от COVID-19?

Единственият отговор, който имаме от момента, е от РЗИ-Шумен. От институцията ни отказват да ни предоставят данни от проверката, назначена от директора на болницата в града, тъй като съдържат лични данни на жената, с които нямаме право да оперираме. От там ни информираха още, че в момента по случая тече проверка от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и ще ни бъде съобщено щом тя приключи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари