Коронавирусът се е разпространявал още през октомври?

1

Италиански военнослужещ, участвал във Световните военни игри в китайския град Ухан през октомври миналата година, се пита дали новият коронавирус не се е разпространявал още тогава, пише в. "Стампа".

Матео Талярол служи в италианските военноморски сили. Той разказва, че в края на октомври е участвал в състезанията по фехтовка в игрите в Ухан. Много хора от италианската делегация на игрите са се разболели, като си мислели, че е грип.

Самият Талярол имал силна кашлица. Когато се прибрал в родината си, той се почувствал много зле и вдигнал температура, която в продължение на най-малко 3 седмици не спаднала под 37,5 градуса. Един цикъл с антибиотици, които му били предписани, не му помогнал. Накрая Талярол оздравял, но тогава се разболели децата му, неговата партньорка и майка му. Самият той споделя, че през цялото време е имал трудности с дишането, предава Mediapool.bg.

Талярол си спомня, че в Ухан по време на игрите делял апартамент с още 6 спортисти и всички се разболели като него със същите симптоми.

Игрите в Ухан се проведоха около два месеца преди официалното начало на епидемията от новия коронавирус в Китай.

Разказът на италианския военен е поредното свидетелство, което поражда съмнението, че коронавирусът е сред хората, при това не само в Китай, по-рано от смятаното досега.

Преди няколко дни стана ясно, че болен от коронавирус е бил лекуван във френска болница още в края на декември миналата година без медиците да знаят, че е заразен с новия вирус. Мъжът е бил приет с пневмония още на 27 декември – близо месец преди френското правителство да съобщи за първите случаи на Covid-19.

Заразеният пациент бе открит чак сега, когато в болницата, в която е лекуван, решили да тестват за коронавирус стари проби, взети от пациенти с пневмония. Според специалистите от болницата не може да се каже със сигурност дали това е нулевият пациент във Франция, но трябва да се направи разследване как той се е заразил. Той не е пътувал в чужбина, а основните му контакти били със съпругата му. Тя работела в супермаркет в близост до щанд за суши, където служителите били основно китайци. Не е ясно дали те са били болни, дали са пътували до Китай и въобще извън Франция.

Според лекарите е възможно това да не е първият заразен във Франция, в региона, в който живее човекът може да е имало и други хора с вируса и той да е циркулирал от по-рано.

Към края на април пък бе публикувано проучване, според което първите случаи на заразяване с коронавирус в Италия датират от януари.

Италия започна да извършва тестове след откриването на първия пациент на 21 февруари в Кодоньо, малък град в богатата провинция Ломбардия. Скоро след това броят на случаите на заразяване и жертвите нарасна. Учените скоро заподозряха, че вирусът е стигнал до страната преди седмици, без да бъде забелязан.

Стефано Мерлер от фондацията "Бруно Кеслер" заяви на пресконференция с представители на италианските здравни власти, че неговият институт е разгледал първият известен случай и е направил ясни изводи, като се е опирал на темпото на последвалите заразявания.

"Разбрахме, че в Ломбардия е имало много заразени далеч преди 20 февруари, което означава, че епидемията е започнала много по-рано", заяви той. "Със сигурност през януари, но може и по-рано. Никога няма да разберем", добави Мерлер. Според него незабавният скок в броя на заразяванията показва, че вирусът е бил донесен в Италия от група хора, а не от сам човек.

В опит да предотврати появата на епидемията Италия спря полетите от и до Китай на 31 януари, след като двама китайски туристи дадоха положителни тестове за коронавируса. Но учените смятат, че вече е било прекалено късно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари