Коронавирус: Казуси от Русе

6
Русенци масово печелят дела срещу глоби за неносене на маски
Русенци масово печелят дела срещу глоби за неносене на маски Видео: БНТ

Русенският съд е рекордьор в страната по спечелени дела срещу глоби, наложени за неносене на маски по време на първия локдаун.

При последното дело съдът осъди Русенската дирекция на МВР да плати 300 лева на жена, която е била без маска на публично място.

Стефан Бояджиев е астматик. Глобен е с 300 лева, че не носи маска, докато играе със сина си пред шадравана в центъра на Русе.

"Малкият и другото момиче се стресираха, защото все едно сме престъпници, изсипаха се трима полицаи, засилиха се за глупости", сподели той, предава БНТ.

Стефан е в рекламния бизнес и може да плати глобата, но не го прави, а си търси правата в съда.

"Няма да я платя, по простата причина, че лекар да ти казва не носи, а полицаят насила да ме кара", обясни мъжът.

Анелия Радоева е глобена, докато пуши цигара на автобусна спирка. Наоколо имало само един човек.

"Дадоха ми да подпиша протокол, не съм го чела", каза тя.

БНТ: Тоест не си разбрала за какво те глобяват?

"Не съм разбрала, аз не съм такъв човек да се разправям", отговори жената.

Анелия обаче не може да плати глобата.

"Аз работя на 4 часа, с 250 лева как се живее. Аз съм и сирак, израснала съм по домовете, нямам отникъде подкрепа", сподели тя.

Затова ѝ помага правният консултант Георги Георгиев и печелят делото.

"Към този момент имаме извънредно положение. Всички тези предпазни средства трябва да бъдат осигурени от държавата.Това ще бъде един от аргументите при обжалването. Съдът постъпи изключително коректно, което потвърждава, че живеем в правова, законова държава", заяви правният консултант.

Русенският адвокат Елеонора Николова също е защитила в съда двама студенти от Бяла Слатина, които учат в Русенския университет. Били са сами през нощта близо до общежитията.

"Момчетата са имали маски в джобовете си, но така или иначе са им направили акт. В конкретния случай тези две момчета не са контактували с никого, никого не са застрашили. И съдът е приел, че деянията на двете момчета разкриват ниска степен на обществена опасност и следва да бъдат квалифицирани за маловажен случай", обясни адвокатът.

Юристите съветват полицаите вместо да глобяват, първо да предупреждават хората, които са без маски. МВР обаче ще обжалва решенията в Административния съд. От началото на пандемията инспекторите от РЗИ са наложили санкции за 8000 лв. на 26 русенци за неносене на маски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари