Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП

0
"Оценявам резултата на БСП като катастрофален", каза Нинова
"Оценявам резултата на БСП като катастрофален", каза Нинова Видео: Дневник

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка на заседание на Изпълнителното бюро на БСП, което се провежда в момента

"Оценявам резултата на БСП като катастрофален", каза Нинова.  "Машинният вот затрудни нашите избиратели. Много хора не гласуваха заради ковид кризата. Отговорността поемам аз. Изцяло!" .

Корнелия Нинова е изненадана, че хора от Инициативния комитет на Румен Радев искат нейната оставка.

"От вчера една група в БСП ми иска оставката и тя не ме впечатлява, от 5 години го правят. Други хора – членове, симпатизанти, подкрепящи, звънят, пишат, „да не се подава оставка“ – благодаря им. Не се изненадвам, че има и такива. Но е абсолютна изненада, че служебният кабинет ми иска оставката чрез говорителя Антон Кутев. Абсолютна изненада е, че я искат и от Инициативния комитет за издигането на Румен Радев за втори мандат“, обяви тя.

"Предлагам им да не се занимават с партийно строителство, а да си гледат работата. Мълчах в името на това да няма публични караници предвид президентската кампания.", заяви Корнелия Нинова

Засега тя остава начело на партията до януари, когато конгрес трябва да потвърди оставката й.

"Причините за случилото се са заровени много дълбоко и много назад във времето, всичко започна с реформата в БСП. Въвеждането на 3 мандата лиши някои другари от възможността да бъдат доживотни депутати и създаде ядро от вътрешна опозиция в БСП. Въвеждането на пряк избор на председател, даването на най-демократичната възможност - на членовете да решават, отне от задкулисието в БСП възможността да слагат сламен председател и да смятат, че той ще им изпълнява поръчките. Появи се второ ядро на вътрешна опозиция.

5 г. тази вътрешната опозиция не спря. Вината за мълчанието обаче я поемам аз, защото през тези години у хората остана впечатление, че ние тук нещо си се караме помежду си. И мълчейки, смятайки, че като не отговарям ще създам образ на единство, не обясних, че става въпрос за борба със задкулисието в БСП. Защото тази опозиция се отглеждаше от Борисов. Той падна от власт и тази група се прехвърли в служебния кабинет.

Тази опозиция по време на кампанията работи за "Продължаваме промяната", която отне между 10 и 15% от БСП", заяви Нинова.

Националният съвет ще се събере в събота, за да даде мандат за преговори и да свика конгрес за началото на януари, за да констатира той оставката на Нинова.

"Сега най-важното е сформирането на редовно правителство и на трайно мнозинство в парламента, което да изведе България от кризата", каза Нинова.

Тя разказа, че вчера е получила обаждане от Кирил Петков и Асен Василев и покана за преговори за правителство, която е приела. Започваме преговори, но в този разговор си казахме, че първо ще сложим на масата програмите си и ще търсим общите неща и обединение. След това ще работим във формат експертни групи по секторни политики, които да подготвят програмата на бъдещото правителство, обясни Нинова. И допълни, че и сега от БСП ще бъдат разумни, отговорни, диалогични и принципни, за да има работещо правителство и парламент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари