Корабоплаването по Дунав е затруднено

0
Най-проблемен в българския участък на реката е районът на остров Белене
Най-проблемен в българския участък на реката е районът на остров Белене Видео: БНТ

Затруднено е корабоплаването в почти целия участък на река Дунав заради ниското ниво.

Има ограничаване в газенето на корабите и натовареността на плавателните съдове. Най-проблемен в българския участък на реката е районът на остров Белене, където корабите „Вит" и „Осъм" следят и обозначават плавателния път денонощно, предава БНТ.

Ниското ниво на реката в момента се дължи на липсата на валежи през лятото. В българския участък най-критична е ситуацията в край остров Белене, където се намират и най-тесните участъци за корабоплаване. Там се налага корабите да преминават поединично, като при разминаване трябва и да се изчакват.

инж. Павлин Цонев - директор на ИАППД - Русе: "Общо взето в целия участък на реката се наблюдават минимални стойности на корабоплавателния път, като се започне от Германия, Австрия, Словакия, Унгария и Сърбия. Така че нещата са свързани и с климатичните промени, които са настъпили в последните 30 години и продължават да се усложняват."

Липсата на възможности за редовно драгиране в българския участък на реката допълнително усложнява ситуацията. След седемгодишно прекъсване драгажните дейности са възобновени едва от миналата година. Въпреки ниските водни стоежи и в момента два специализирани кораба удълбочават плавателния път край Вардим и Белене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари