Корабът "Царевна" акостира във Варна

0
Разказ на капитана на българския плавателен съд, блокиран 8 месеца в Украйна
Разказ на капитана на българския плавателен съд, блокиран 8 месеца в Украйна Видео: БНТ

Разказ на капитана на българския плавателен съд, блокиран 8 месеца в Украйна

Корабът "Царевна", който повече от 8 месеца беше блокиран на пристанище Мариупол, акостира във Варна.

Капитанът на кораба Павел Павлов разказа, че по време на обстрелите е имало експлозии на 20 метра от плавателния съд. Екипажът му не е имал проблеми нито с украинските, нито с руските власти извън това, че корабът не е имало как да напусне пристанището, предаде БНТ.

"Месец и половина постоянно престрелки имаше до пристанището. Кога по-интензивни, кога по-слаби, къде по-близки, къде по-далечни. Имаше пробойни, които не се отразяват на кораба като плавателно средство. Криехме се в машинното отделение, за да попаднем под нивото на ракетите. Часове дълги изкарвахме там", разказа капитан Павлов.

През април 14 души от екипажа бяха евакуирани. На борда на "Царевна" остана капитанът Павел Павлов, двама български и двама украински моряци. По-късно екипажът беше попълнен с още украински моряци.

Корабът отплава от Мариупол на 10 ноември, но пристига във Варна едва днес, тъй като 4 дни изчакваше да мине Керченския проток.

След завръщането му у нас плавателният съд ще бъде ремонтиран, след което ще продължи да плава, но в други, по-мирни райони, заявиха от компанията-собственик на "Царевна". Украинските моряци, които имат желание, ще продължат да работят на борда му.

От компанията-собственик на кораба изтъкнаха, че благополучната развръзка е резултат на дипломатическите усилия на българските власти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари