Копие на Ньойския договор бе ритуално изгорено на площада в Русе

8
Венец в памет на героите, загинали за обединението на българските земи, бе поднесен пред Паметника на Свободата
Венец в памет на героите, загинали за обединението на българските земи, бе поднесен пред Паметника на Свободата Снимка: ВМРО - Русе

Венец в памет на героите, загинали за обединението на българските земи, бе поднесен пред Паметника на Свободата

Вечерта на 27 ноември с факелна стража на централния площад ВМРО - Русе отбеляза 103-годишнината от налагането на Ньойския диктат. Със запалени факли пред Паметника на Свободата и скандирания "Долу Ньой!" започна традиционната за този ден инициатива.

Съпредседателят на Организацията Искрен Веселинов се обърна към участниците в паметната стража с думите: "За 26-ти път ВМРО сме тук, на този площад, със запалени факли, за да заявим, че все още в България има хора, които помнят неправдата. Помнят това, че на днешния ден през 1919 година в едно Парижко предградие България бе принудена да подпише най-срамния и унизителен договор в своето съществуване. Договор, който отне Западните покрайнини, отне Беломорска Тракия, отне Добруджа и най-вече договор, който сложи край на усилията на поколения българи да обединят Отечеството.

Договор, който всъщност скърши порива на нашите възрожденци и който обезсмисли десетилетията борби за национално обединение, жертвите и победите ни в две предходни войни. Защото още със създаването на Княжество България българите имаха една цел и тя бе да съберат всички свои сънародници в Мизия, Тракия и Македония под един покрив. Тази цел бе лелеяна от борците на ВМРО, от храбрите български воини, които влязоха в Балканските войни, лелеяна и отстоявана с щиковете ни и в Първата световна война. За съжаление, финалът беше Ньой." - посочи Веселинов.

По национална традиция демонстративно бе изгорено копие на Ньойския договор като знак на протест срещу несправедливия диктат, продължаващ повече от век, отнел от територията ни изконно български земи и наложил клаузи, осакатяващи държавата и нацията ни.

Венец в памет на героите, загинали за обединението на българските земи, бе поднесен пред Паметника на Свободата от Искрен Веселинов и Галин Григоров - областен председател на ВМРО - Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    Гост
    Къде ни е излазът на Бяло море, питам, с 20 км брегова ивица, която ни се пада по договор?
  • 4
    2
    Пунта мара
    Да бяхте изгорили договора който скючихте с ГЕРБ, ако искате хората да ви припознаят отново. Вашето е гъз глава затрива
  • 3
    1
    до редактора
    Това истинско копие ли е било или просто много реалистична реплика. Интересува ме печат от нотариуса дали е имало.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари