Концерти на възглавници гостуват в Русе

0

Популярните Концерти на възглавници представят най-новата програма на духов квинтет Windy, която ще бъде изпълнена в Русе в неделя, 18 март 2018г. от 11:00 и 17:00ч., в Регионален исторически музей, пл. „Ал. Батенберг“ №3.

Ще прозвучат музикалната приказка „Петя и вълкът“ от колоса на руската музика - Сергей Прокофиев, както и „Карнавал на животните“ от френския Моцарт - Камий Сен-Санс. Двете най-популярни и най-обичани от публиката детски класически произведения за всички времена за първи път ще зарадват русенци в рамките на образователния проект Концерт на възглавници с Windy в Русе.

В състава на квинтет Windy си партнират петима талантливи музиканти, които неведнъж са впечатлявали публиката със своя мек и приказен звук. Флейтистът Петьо Колев е учил в града на Моцарт – Залцбург и освен на флейта, може да свири на пиано и на контрабас. Като дете, обоистът Асен Цветанов е мечтал да стане супергерой и в известен смисъл мечтата му се сбъдва като става суперобоист, солирал с Академичния и Нов симфоничен оркестри. Благородната валдхорна също е част от квинтет Windy, а в нея от пръв поглед се е влюбил валдхорнистът Михаил Михайлов, който особено обича да свири камерна музика. Кларинетистът Явор Добрев е получил образованието си в Швейцария, но малко от неговите почитатели знаят, че си е представял бъдещата си кариера като водолаз, а за кратко и като тромбонист. Единственото, но ненадминато по своя чар дамско присъствие в квинтет Windy, e на фаготистката Таня Стайкова, чиято биография блести с получената национална диплома за пълно отличие. Приказката „Петя и Вълкът“ ще разкаже водещата Ирина Първанова, която освен виртуозна арфистка е най-позната като Раши от забавното предаване „Без думи“.

Традиционната Работилница на възглавници започва един час преди всеки Концерт на възглавници. В нея всички деца ще могат да декорират своя карнавална маска на тема животинки за спомен от концерта. След всеки концерт малките зрители ще могат да присъстват на увлекателен музикален урок, проведен от пианистката Венета Нейнска, както и да разгледат и проучат духовите инструменти.

Концерти на възглавници“ са проект на „Модо България“ и са оценени от публиката като най-престижния и успешен цикъл от класически концерти за деца в България. Те са първите семейни камерни концерти в страната ни, носители на наградата на Българско Национално Радио и предаването “Allegro Vivace” за Проект на годината, както и на приза “Златна игла”, връчван от Classic FM радио.

Концерт на възглавници с Windy в Русе се осъществява по покана на МФ “Мартенски музикални дни” в рамките на серията „Мартенски музикални дни Джуниър“ – партньорски проект на Община Русе и Фондация „Америка за България“.

Билети за събитието се предлагат на каса Опера в град Русе. Количествата са ограничени.

Концерт на възглавници” се осъществява с подкрепата на Детски Дневник, Калинел, FunBook, Дарик радио, Книжарници Хеликон и други.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари