Концертът „Да празнуваме заедно” събра на сцена над 120 талантливи деца

3

С голям успех премина концертът на фондация „Етническа хармония“ в Пленарната зала на Община Русе.

Над 120 талантливи деца и младежи от различни етнически групи се изявиха на една сцена в традиционния концерт „Да празнуваме заедно” на фондацията.

Публиката се наслади на истинско етно-пиршество за сетивата. От сцената за пореден път струеше много български, арменски, турски, ромски и руски фолклор.

Над десет танцови и музикални състава от Русе и региона изнесоха двучасова програма за гостите в залата на концерта „Да празнуваме заедно“. В препълнената пленарна зала концертът откри единственият в България тамбурашки оркестър с българско и руско изпълнение. Поздравителни адреси и цветя имаше от кмета Пенчо Милков, Председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев, Областния управител Галин Григоров и Генералния консул на Руската федерация Андрей Громов. Изключително чаровни и многобройни бяха децата от детска градина „Русалка“. Те изпълниха въведоха публиката в Рождественския празник с български хора. В програмата бяха включени и класически танци на балетната школа „Инфанти“ към читалище „Захари Стоянов“, с ръководител Снежана Байчева. Китка песни от различни фолклорни области поднесоха невероятните певици от НУИ „Веселин Стоянов“ и от ОДЦРД.

Зрелищно ревю „Трансформации“ с изискани тоалети бе един от интересните акценти в програмата на концерта „Да празнуваме заедно“. Момичетата и момчетата от професионална гимназия по облекло дефилираха със специално подготвена колекция. Атрактивни акробати, завоювали бронз от републиканско първенство, за поредна година показаха върховите си постижения на сцената на концерта „Да празнуваме заедно“ в пленарната зала. С весели приказни костюми и коледни песни на руски и български участваха и децата от вокална група „Детски свят” при СОУЕЕ с ръководител Теодора Петрова.  Много екзотично настроение внесоха и момичетата и момчетата от арменския състав „Хоменътмен“. Имаше и корейски танцов поп акцент в програмата. Най-добрите латино танцьори от Русе от клуб по спортни танци „Настроение“ внесоха много свежест сред малки и големи в залата. Както подобава на всеки празник, от сцената на концерта „Да празнуваме заедно“ струеше и много български фолклор, поднесен от ансамбъл „Здравец“ при ОДЦРД с ръководител Димитър Донев.

И тази година добрият и щедър Дядо Коледа беше подготвил богата почерпка и подаръци за малки и големи. Публиката в залата традиционно също се насладиха на Коледни кулинарни изненади.

Идеята на концерта „Да празнуваме заедно“ е да се даде възможност за изява на надарени млади хора, лауреати на конкурси и за пореден път да се докаже, че и в наши дни Елиас Канети е прав, като сочи Русе за еталон на етническа хармония.

Вярваме, че празникът е истински красив и пълноценен когато е споделен. Фондация ‘Етническа хармония’ двадесет и втора поредна година разработва и реализира програми за утвърждаване на хармония, толерантност и взаимопомощ между деца, младежи и възрастни от всички етнически групи в България“, споделя г-жа Румяна Куцарова, председател на Управителния Съвет на фондация „Етническа хармония“.

Традиционният концерт „Да празнуваме заедно” събира на една сцена младите таланти на Русе и е естествен завършек на поредна успешна година за организацията, изпълнена с етно-предизвикателства и интересни международни проекти в областта на гражданското образование от Белгия, Германия, Холандия, Румъния, Албания, Словения и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари