Концерт "Да празнуваме заедно"

2

Фондация „Етническа хармония“ кани на концерт на 13 декември от 17:30 часа в Пленарната зала на Община Русе. 

Над 120 талантливи деца и младежи от различни етнически групи ще се изявят на една сцена в традиционния концерт „Да празнуваме заедно” на фондация „Етническа хармония“.

Публиката ще се наслади на истинско етно-пиршество за сетивата в звук, танци, костюми, музика, лакомства, слово и светлина. Част от участниците са лауреати на международни престижни конкурси. От сцената за пореден път ще струи много настроение и много български, арменски, турски, ромски и руски фолклор.

Над десет танцови и музикални състава от Русе и региона ще вземат участие в концерта „Да празнуваме заедно“. Най-малките изпълнители на сцената ще са децата, в ролята на малки кукли, от Детска градина „Пинокио“ като в танците и драматизациите ще се включат и татковците.

Балетната школа към читалище „Захари Стоянов“, с ръководител Снежана Байчева, за пореден път ще очароват публиката с професионализъм, пищни класически танци и невероятни костюми.

В програмата са включени музикални, театрални и танцови изпълнения на талантливи деца от Тетово. Коледари ще ни въведат със сценки и музика в тайнството на Рождество Христово и ще изрекат наричания за здраве и благоденствие от сцената, за да е здрава и богата новата година. Китка песни от различни фолклорни области ще поднесат певиците от НУИ „Веселин Стоянов“.

Зрелищно ревю с изискани тоалети е един от интересните акценти в програмата на концерта „Да празнуваме заедно“. Момичетата и момчетата от професионална гимназия по облекло ще дефилират със специално подготвена колекция по повод Българското председателство на ЕС. Акробатично дуо, завоювало множество награди от състезания, трайно ще спечелят сърцата на публиката.

С весели приказни костюми и коледни песни на руски и български ще участва и вокална група „Детски свят” при СОУЕЕ с ръководител Теодора Петрова.  Чаровникът Серджо Авакян традиционно ще поздрави публиката с най-новите песни в своя репертоар. Много екзотично настроение ще внесат и момичетата и момчетата от арменския състав „Хоменътмен“. Турски, български и ромски фолклор ще представят децата от музикална формация „Дунавски звуци” при дружество „Гюнеш”, които традиционно се изявяват с много желание, танци и феерия от разнообразни автентични и модерни костюми.

И тази година добрият Дядо Коледа ще подготви богата почерпка и подаръци за малки и големи. Публиката в залата традиционно също ще се наслади на Коледни кулинарни изненади.

Идеята на концерта „Да празнуваме заедно“ е да се даде възможност за изява на надарени млади хора, лауреати на конкурси и за пореден път да се докаже, че и в наши дни Елиас Канети е прав, като сочи Русе за еталон на етническа хармония.

„Вярваме, че празникът е истински красив и пълноценен когато е споделен. Фондация ‘Етническа хармония’ двадесет и първа поредна година разработва и реализира програми за утвърждаване на хармония, толерантност и взаимопомощ между деца, младежи и възрастни от всички етнически групи в България. 

Каним всички русенци и гости на града да дойдат и се насладят на таланта на нашите деца за два часа и с много музика, танци и етно-предизвикателства се пренесат във вълшебството на Коледните и Новогодишни празници“, споделя г-жа Румяна Куцарова, председател на Управителния Съвет на фондация „Етническа хармония“.

Традиционният концерт „Да празнуваме заедно” събира на една сцена младите таланти на Русе и е естествен завършек на поредна успешна година за организацията, изпълнена с етно-предизвикателства и интересни международни проекти в областта на гражданското образование от Белгия, Германия, Румъния, Франция, Мароко и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари