Командирът на ВМС в Русе апелира да следим за миноподобни обекти по Черноморието

0
В рамките на срещата с областния управител бе обсъдено и състоянието на Паметника на моряка в крайдунавския град
В рамките на срещата с областния управител бе обсъдено и състоянието на Паметника на моряка в крайдунавския град Снимка: Областна администрация - Русе

Военноморските сили на Република България взимат всички мерки, за да следят ситуацията в района, каза контраадмирал Михайлов

Предизвикателствата пред флота и текущата модернизация на армията обсъдиха областният управител на Русе Анатоли Станев и командирът на Военноморските ни сили /ВМС/ контраадмирал Кирил Михайлов. Двамата разговаряха още за състоянието на бойния ни флот и справянето с предизвикателствата през последните месеци, сред които е безопасността в българската акватория в Черно море.

От Областна администрация припомниха, че от ВМС са реагирали на два сигнала за невзривени боеприпаси по Южното Черноморие в последните дни. „Военноморските сили на Република България взимат всички мерки, за да следят ситуацията в района. Това се постига чрез усилена система за наблюдение и създадена организация да се реагира при всички сигнали за миноподобни обекти. Ситуацията е изцяло под контрол и не е необходимо хората да се притесняват излишно“, категоричен бе контраадмирал Михайлов. Той апелира към гражданите за повишена бдителност и веднага при забелязване на непознати обекти, дори да не е сигурно, че става дума за мина, да сигнализират във ВМС или на 112.

Имаме нужда от модерна и боеспособна армия, която да е в готовност да реагира във всеки един момент. Качествата на военнослужещите са безспорни, но е необходимо и техническо обезпечаване“, заяви от своя страна областният управител. Припомняме, че преди по-малко от два месеца – на 17 юни в корабостроителния завод „МТГ – Делфин“ се състоя тържествената церемония по залагане на кила на първия от двата нови многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили. По предложение на областния управител Анатоли Станев се обмисля идеята догодина в Русе да се проведе съвместна тренировка на Военноморските сили и специализираните звена в сферата на сигурността. Подобна инициатива се проведе в края на месец май 2019-а.

В рамките на срещата бе обсъдено и състоянието на Паметника на моряка в крайдунавския град. Контраадмирал Михайлов благодари на Станев за съдействието за организацията на днешното събитие и изрази увереност, че двете институции ще продължат да си сътрудничат на отлично ниво.

От командването на ВМС предвиждат още среща с кмета на Община Русе Пенчо Милков, както и провеждане на съвместна пресконференция от 16.30 часа в Кръглата зала на Общината. На нея ще бъдат отличени и трима военнослужещи от състава на флота. Те ще получат грамота от областния управител Анатоли Станев, както и премия от кмета Милков.

Два часа по-късно от 18.30 часа ще се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на моряка. От 20.00 часа жителите и гостите на Русе ще могат да се насладят на спектакъла „Вълни“ на Представителния духов оркестър на ВМС. Събитието ще се проведе на площада пред сградата на Областна и Общинска администрация, като и двете институции подпомагат реализирането на инициативата, посветена на 143-ата годишнина от създаването на Военноморските сили. По традиция ежегодно тържествата започват от Русе, люлката на родното военно морячество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    asf
    medal sha ima li
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари