Колко точно ще ни струва техническият паспорт на сградата?

0
Домоуправителите се притесняват от кратките срокове, в които трябва да бъдат събрани парите за паспорт на дома
Домоуправителите се притесняват от кратките срокове, в които трябва да бъдат събрани парите за паспорт на дома Видео: bTV

За масовите жилища документът ще струва между 240 и 480 лева, но цената може да скочи още

Стотици коментари и оживени дискусии в социалните мрежи след новината, че всички сгради трябва да имат технически паспорти от 2022 година. За масовите жилища документът ще струва между 240 и 480 лева, уточнява bTV.

По думите на Огнян Атанасов, зам.-председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, такива паспорти ще трябва да се изкарат за всеки строеж и може да бъдат възложени от етажната собственост на сградата.

„В Закона за етажната собственост е въведено едно задължение да се събира един фонд ремонт и обновяване от всеки апартамент в размер на 1% от месечната работна заплата минимум. Ако тези такси са събирани, досега всеки апартамент трябваше да има около 500 лева спестени – напълно достатъчни за паспорт“, коментира Атанасов.

Експертът е категоричен, че техническите паспорти са изключително важни когато закупуваме жилище.

В същото време домоуправители се притесняват от предстоящите срокове. Според тях първо трудно ще се съберат парите за тези технически паспорти, като за някои апартаменти даже трябва да се осигури достъп до имота.

Събирането на парите също е трудно.

Експертът е категоричен, че издаването на технически паспорт и неговата цена варират от наличната документация. При съществени промени в сградата ще трябва да се правят нови измервания и цената скача.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари