Колко сухи съчки ще изгорят у нас?

2
Бакалов: "Да не предполагаме колко ще са жертвите у нас при сегашната „пренебрежимо малка” смъртност, ако вирусът достигне до две трети от населението"
Бакалов: "Да не предполагаме колко ще са жертвите у нас при сегашната „пренебрежимо малка” смъртност, ако вирусът достигне до две трети от населението" Снимка: БГНЕС

Лято е, епидемията вече омръзна. Не умряха „яко“ много хора. На вируса гледат като на все по-малко опасен, а СЗО излиза с нови и нови предупреждения, че епидемията се разраства. Срeдният българин вече не иска да ги слуша, коментира Иван Бакалов за E-vestnik

Какво може да се очаква занапред в България? Епидемията наистина се разширява, но има ли толкова голяма опасност? Мнозинството у нас смята, че болестта минава като обикновена настинка, грип, и смъртността е „пренебрежимо малка“. В социалните мрежи непрекъснато изтъкват, че от други болести са умели много повече и т. н. А всеки пети не вярва, че въобще има вирус, както показа едно социологическо проучване. И броят на новозаразените расте. Поради това Великобритания, Австрия, Словакия, Естония, Латвия, Словения вече извадиха България от списъка на безопасните страни (към 8 юли). Ако българин отиде там, го чака задължителна 14-дневна карантина.

Интересно, като ни спрат да пътуваме и затворят отвсякъде с изисквания за карантина, дали тук най-после ще постигнем консенсус по въпроса има ли епидемия и пандемия, дали маските са за запушване на устата или предпазно средство?

Очевидно у нас преобладаващо са приели теорията на доц. Мангъров за сухите съчки, които ще изгорят. Стига с тоя вирус, няма страшно… Някои ще изгорят, това е неизбежно. Но дарвинистите се надяват това да не са майка ми, баща ми и т. н.

В това разбиране се набива на очи една аналогия за много други каузи, свързани с различни заболявания – за един или друг нуждаещ се от скъпа операция, от трансплантация, за някой болен от рядка болест – примери много, интернет е пълен с молби за помощ и дарения. Или деца с увреждания, които системата ги убива. Нали всички те също са пренебрежимо малко? И те са сухи съчки… За какво задръстват социалните мрежи с призиви за дарения?

Но ето как е ситуацията с коронавируса у нас в числа:

Смъртността от Ковид 19 у нас е 4,2%, ако се смята според броя на доказаните с тест и починалите, които са имали коронавирус. Но около 2% от населението е с антитела, както показа проучване „срезов тест“. Тоест около 2% от българите са се докосвали до вируса, повечето дори без да разберат. При 254 починали у нас досега, това ще рече смъртност към 0,18%. От сезонен грип смъртността е 0,1%. Но и за сезонния грип не е ясно дали смъртността реално не е по-малка, защото мнозина не ходят на лекар и се самолекуват, заразените са много повече от наблюдаваното. Но това не е най-важното. Коронавирусът не е сезонен грип и доказано е по-заразен. А колко е опасен, вече всеки да решава за себе си. Умирали само хора с придружаващи заболявания – това изтъкват непрекъснато в споровете.

Малкият процент заразени у нас, и „само“ 254 жертви, освен на някакви още неизследвани особености за Източна Европа, се дължи и на безпрецедентни мерки, изолация, карантина, дезинфекция, затворени граници, отменени полети и т. н. – в цял сват, не само у нас.

Впрочем, у нас големият проблем е с медиците. Те варират около 10% от всички заразени. В момента 465 са заразените доктори, сестри, санитари и др. от болничния персонал. От тях 5 са починали. Тоест, смъртността сред тях е над 1%. А те са най-проверявана с тестове група, което показва, че реалната смъртност от това заболяване е около 10 пъти по-висока от тази на сезонен грип.

Големият проблем е как ще продължи да функционира тази търговска здравна система, особено ако се претовари с болни от коронавирус? Защото всички предпазни мерки по света досега са били да ограничат епидемията, да я забавят да не се претоварват болниците. Да дадат време за подпомагане на тази система, за създаване на лекарства. Иначе вирусът ще заразява и заразява все повече.

Испанският грип преди 100 години е стигнал до всяко кътче на планетата, до най-отделечените острови в Тихия океан, и до най-северните и най-южни райони, населени с хора. Въпреки че тогава не е имало въздушен транспорт, масови пътувания, а светът е бил към 1,8 млрд. Днес населението е над 7,5 млрд., всеки трети пътува, хората минават граници и страни непрекъснато. И пренасят вируси.

Колко сухи съчки ще изгорят у нас?

Безстрашните, безсмъртните и дарвинистите, които протестират срещу мерките за безопасност, може би трябва да са наясно – всеки втори българин над 40 г. има високо кръвно. Над 50 вече почти всеки. Имат го и хора на 30 г., макар и по-рядко. И някои не знаят с години, чи имат високо кръвно, после един ден отидат на доктор, а той им предписва едни хапчета и им казва да ги пият доживот. Високото кръвно раздува артерии, камери на сърце, прави поразии с години, незабелязано. Към 60-70-годишна възраст хората с увредени сърца и кръвоносна система са много, някои и без да го знаят. Засегнатите от диабет в лека или тежка форма също са един от десет, някои също разбират след години. И т. н., могат да се дават примери с още „придружаващи заболявания”. И наднорменото тегло увеличава рязко риска от смърт при коронавирус.

Тоест, да не се успокояваме, че сме без болести и недосегаеми за вируса. Или можем да хвърлим в огъня като съчки близките си, които не са здрави като нас.

И понеже средният българин пийва две-три ракии вечер, особено пък ако е домашна, това допълнително го прави уязвим. И без вирус, като кара на тоя режим 20-30 години, изведнъж вземе че се тръшне от някоя болест. „А, ама кво му стана на тоз човек, бе, здрав, прав. И само домашна пиеше“ – викат приятелите му. А сега и вирус на всичкото отгоре.

Да не предполагаме колко ще са жертвите у нас при сегашната „пренебрежимо малка” смъртност, ако вирусът достигне до две трети от населението, както предвиждат епидемиолозите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари