Колко ще струва рибата за Никулден на русенци?

0
Причината за покачването на цените е една – скокът на горива, ток и вода, който удари и по рибата
Причината за покачването на цените е една – скокът на горива, ток и вода, който удари и по рибата Снимка: Областна администрация, архив

Поне с 10% поскъпна рибата само през ноември, пресмятат продавачи в русенски рибни магазини

 Причината за покачването на цените е една – скокът на горива, ток и вода, който удари и по рибата. Очаква се преди Никулден цените да се вдигнат още, коментират пък купувачите, които дни преди празника вече обикалят щандовете да търсят най-изгодните оферти, пише Бряг. 

През миналата година заради пандемията магазините останаха празни, но тази година вече се забелязва оживление и интерес на русенци към трапезата за празника, споделят търговци. И рибните магазини, и щандовете за риба в търговските вериги сега предлагат богат избор на домакините за приготвяне на Никулденската трапеза.

Шаранът се търгува от 5,50 лв. до 7,50 лв. в зависимост от това дали се продава изчистен. Цената на български шаран, изчистен, започва от 5,45 лв. за кг нагоре. Неизчистеният върви между 5 лв. и 6 лв. Най-скъпи са живите шарани, които тази година се харчат с почти лев повече заради по-високите разходи на търговците да съхраняват рибата. Те обаче уточняват, че цените на рибата са се покачили още през лятото. Затова цената на живия шаран тръгва от 7,50 лв. на пазарите за 1 кг, а по магазините стига до 8,50 лв. Изчистеният се предлага на цени до 8,80 лв. Котлетът от шаран обаче се харчи за 14 лв./кг.

Традиционно най-търсени са шаранът и амурът. Сред предпочитаните заради цената е и толстолобът, който е и най-евтин. На щандовете може да се намер за 4,70 лв., а котлетът от толстолоб върви от 6,50 до 7,70 лв. Най-евтина излиза чорбата от рибни глави, които могат да се намерят за 2,50 лв. за килограм.

Скумрията ще ни струва поне 7,50 лв., ако е изчистена и прясна, замразената ще ни излезе едва 4 лв.. Изчистената пъстърва пък се предлага за 10 лв., като любителите на тази риба с носталгия си спомнят времената, когато я слагаха на трапезата за около 8 лв. килото.

Живият сом се харчи за 14 лв. килото, също толкова струва и замразеният Дунавски сом. Изчистената бяла риба стига до 16 лв. Есетрата се предлага за 20 лева. Любителите на котлет от сьомга трябва да се бръкнат между 22 – 23 лв. за кило.

Турският пресен нечистен лаврак се търгува за 12 лв., а изчистеният гръцки стига до 15 лева. Изчистената ципура, доплувала от Гърция и Турция, се движи около 12 лв. килото. Охладена скумрия от Норвегия се продава за 8 лв. Калканът удря 26 лв.

Независимо какъв вид риба ще има на трапезата, традицията повелява задължително да се сложи люспа от шаран в портфейла, за да се множи богатството в дома, и в никакъв случай да не падат люспи по пода, за да не изпадне берекетът от семейството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари