Колко семейства ще останат без дом след фалита на Захарната фабрика в Русе

3
Оценител ще изготви пазарна стойност на имотите
Оценител ще изготви пазарна стойност на имотите Видео: БНТ

Над 100 семейства могат да останат на улицата след фалита на завод „Захар - Био" в Русе.

В момента е започнала процедура по обявяването в несъстоятелност на предприятието, чийто дълг надхвърля 14 милиона лева. За да покрият задълженията кредиторите са принудени да продадат материалните активи, включително и ведомствените жилища, което притеснява хората, които от години живеят в тях, предава БНТ.

Според доклада на синдика захарната фабрика е фалирала заради наложените ограничения на европейския и световен пазар. Производството се е оскъпило, а за нарушения на квотите за внос на сурова захар от захарна тръстика Държавен фонд „Земеделие" санкционира предприятието с 8,5 милиона лева. Междувременно се натрупват задължения към НАП и от неплатени местни данъци към Община Русе.

Георги Чолаков - синдик: Предстои евентуално процедура по оздравяване на предприятието. Към момента проучванията, които съм извършил по отношение на производствените активи на предприятието и по отношение на имуществото, говорят, че такова оздравяване не може да стане.

За да се покрият задълженията, ще се наложи разпродаване на имуществото, в това число и ведомствените жилища на фалиралото предприятие. В тях под наем живеят над 250 души.

Стефка Андреева: Много средства сме вложили в тези жилища. От 85 година заводът не даваше вече материали за тези жилища. С кредити са сменяни врати, дограми, вътрешна поддръжка.

Георги Чолаков - синдик: Оценител ще изготви пазарна стойност на имотите. И съответно тези от тях, които са били служители, които имат наемни отношения в момента, ще имат възможност да закупят без да се предлагат на търг имотите.

Ивелина Иванова: Ние искаме по държавна оценка, защото пазарната вдига цената. А ние сме тука хора със скромни възможности.

Освен притесненията да не останат на улицата, хората съжаляват и за предприятието, което им е давало прехрана, а сега тъне в разруха.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари